logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget De Baarsjes

Veelgestelde vragen

In het kort

Heeft u vragen over het gebruik van het Buurtbudget platform? Bekijk dan eerst eens of uw vraag op deze pagina beantwoord wordt.

Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar uw gebiedsmakelaar. Wie dat is vindt u onderaan de ‘Zo werkt het’-pagina. De gebiedsmakelaar zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden!

Waarom moet mijn aanvraag via een website?

Het buurtbudget is een subsidie voor de gehele buurt. Transparantie is daarom belangrijk, het moet voor andere bewoners duidelijk zijn hoe het budget wordt besteed. Daarnaast heeft het online plaatsen van een aanvraag vele voordelen:

  • bewoners kunnen meedenken en tips geven
  • hulp vragen voor een plan wordt gemakkelijker
  • het is een middel om te zien hoe een idee valt in de buurt

Kan ik ook offline buurtbudget aanvragen?

Alle plannen moeten worden online worden ingediend. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de gebiedsmakelaar, die kan u verder op weg helpen. Kijk onderaan deze pagina voor de contactgegevens van uw gebiedsmakelaar.

Wat is een gebiedsmakelaar?

De gebiedsmakelaar is een ambtenaar van stadsdeel West die contactpersoon is voor een bepaalde buurt. Kijk onderaan deze pagina voor de contactgegevens van uw gebiedsmakelaar.

Ik wil graag meedenken hoe het budget verdeeld wordt, kan dat?

Dat kan, maar wel op structurele basis; door lid te worden van een adviesgroep. Dat is een vertegenwoordiging van bewoners, Combiwel Buurtwerk en de gebiedsmakelaars. De adviesgroep adviseert over het al dan niet toekennen van subsidie aan de ingediende plannen. Neem contact op met uw gebiedsmakelaar als u belangstelling heeft. Kijk onderaan deze pagina voor de contactgegevens van uw gebiedsmakelaar.

Wat is een adviesgroep?

De adviesgroep bestaat uit een vaste groep bewoners en wordt ondersteund door de gebiedsmakelaars en Combiwel Buurtwerk. De adviesgroep adviseert over het toekennen van het buurtbudget. De adviesgroep komt ongeveer tien keer per jaar bijeen.

Aan welke voorwaarden moet mijn aanvraag voldoen?

Draagvlak in de buurt is erg belangrijk. Check of meer mensen achter uw idee staan.

  • Uw plan is gericht op een buurt in stadsdeel West.
  • U bent een bewoner van stadsdeel West en actief betrokken bij het plan.
  • Indien uw plan een activiteit betreft, dan is deze eenmalig en moet deze nog plaatsvinden.
  • Uw plan is niet commercieel van aard en biedt meer dan vermaak.
  • Uw plan wordt gesteund door meerdere bewoners en partners in de buurt.
  • U zorgt zelf voor toestemming, vergunningen en ontheffingen.
  • U zorgt zelf dat u verzekerd bent voor eventuele schade e.d.
  • U dient binnen 8 weken na de afronding van de activiteit een kort verslag in, waaruit blijkt dat de activiteit heeft plaatsgevonden.
  • U maakt de activiteiten bekend via de voor de buurt bekende communicatiekanalen.

Ik kom er niet helemaal uit, wie kan me helpen?

De gebiedsmakelaar is er om u verder te helpen. Wie de gebiedsmakelaar van uw buurt is kunt u vinden onderaan de ‘Zo werkt het’-pagina.

Wat gebeurt er als ik eenmaal mijn plan heb ingediend?

De gebiedsmakelaar neemt contact met u op. Als de aanvraag van uw plan volledig is wordt het voorgelegd aan de adviesgroep. Adviseren zij positief? Dan kunt u eenvoudig subsidie aanvragen bij het subsidiebureau van de gemeente Amsterdam.

Ik wil iets organiseren in mijn buurt. Hoe weet ik of ik hiervoor budget kan aanvragen?

  • Kijk op deze pagina naar voorbeelden van geslaagde aanvragen en overleg met de gebiedsmakelaar in uw buurt.

Hoe maak ik een begroting?

Op het formulier voor het indienen van uw plan is het mogelijk om de kostenposten in te vullen. Vermeld ook de eventuele inkomsten die u met uw plan genereert.

Hoeveel buurtbudget is er beschikbaar?

Kijk op de ‘Zo werkt het’-pagina om te zien hoeveel buurtbudget er totaal beschikbaar is, en hoeveel daarvan al gespendeerd is.

Wat is het verschil tussen Buurtbudget en Stem van West?

Het Buurtbudget platform is voornamelijk bedoeld voor kleinschalige plannen in de buurt die vaak door buurtbewoners zelf worden uitgevoerd.

Bij Stem van West kunnen bewoners terecht om meer grootschalige ideeën of plannen op de politieke agenda te zetten, zodat dit door de stadsdeelcommissie besproken wordt. Dit zijn vaak geen plannen die door bewoners zelf uitgevoerd kunnen worden.