logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Kolenkit Jams 2024

Simone Tijdink
19-03-2024 10:58 | Kolenkit

Irwan en Simone hebben in 2023 samen met het kasteam 4 jamsessies georganiseerd in de KolenkitKas te Bos en Lommer.

Doel
Het doel van de Kolenkit Jam is:
Ontmoetingen tussen buurtbewoners creëren door middel van muziek; talentontwikkeling van muzikanten; een kans creëren voor muzikanten om elkaar te vinden.

Verloop
Simone en Irwan organiseerden vier jamsessie met een basisband van vier professionele bandleden: een drummer, bassist, gitarist en toetsenist, waarbij andere muzikanten van verschillende niveaus konden meespelen. Simone fungeerde als host en moedigde bezoekers aan om deel te nemen, met aanwijzingen wanneer het samenspel verbeterd kon worden. Ze hield ook het volume in de gaten.

De sfeer tijdens de sessies was zeer positief, waarbij zowel nieuwe als terugkerende bezoekers gesprekken voerden en samen muziek maakten.

Hier kun je wat video’s van de jamsessie bekijken:
https://drive.google.com/drive/folders/1_TCH2s-R5jbToR_4bpFHIE2_Y38Wsjsr?usp=sharing

De Kolenkitkas heeft geen toilet. Dit werd opgelost door gebruik te maken van het Schaffie toilet, dat na elke sessie schoongemaakt werd, en door café The Villy, hoewel dit slechts tot 20:00 uur beschikbaar was.

Deelnemers
We hebben tijdens de jamsessies tussen de 60 en 70 aanwezigen gehad op de drukste momenten. We hebben bij iedere jam bewoners van Bos en Lommer en de rest van Amsterdam gezien, met zowel nieuwe als terugkerende bezoekers.

Wat is er bereikt in de buurt
De jams hebben bijgedragen aan het muzikale aanbod van Bos en Lommer en een laagdrempelige gelegenheid ontwikkeld voor ontmoetingen tussen buurtbewoners en andere Amsterdammers. We zagen bijzonder veel onbekende mensen met elkaar praten tijdens onze jamsessies, terwijl men op een gemiddelde avond uit toch meer bij hun eigen groep blijft. We hoorden van bezoekers dat ze de jamsessies heel gezellig vonden en ze vragen regelmatig wanneer de volgende jam in de kas zal plaatsvinden.

Muzikanten die terugkeerden op onze jams gingen steeds beter samenspelen tijdens de volgende jams die ze bezochten. Het verheugt ons om een leercurve te zien bij de muzikanten die kwamen. We zien ze nu ook op meer verschillende jamsessies deelnemen, ook wanneer het niveau van muzikanten nog wat hoger ligt. Daarbij hebben meerdere muzikanten elkaar op onze jams ontmoet en zien we ze nu samenspelen op podia in de hele stad. Een aantal mensen die naar onze jams zijn gekomen, hebben inmiddels ook zelf evenementen in de buurt georganiseerd, waaronder in de KolenkitKas zelf en in The Villy. Na de Kolenkit Jams zijn we gevraagd door The Villy, Maqam en Plein 40-45 om daar jams te organiseren die inmiddels hebben plaatsgevonden.

We zijn Buurtbudget en gemeente Amsterdam heel dankbaar voor het mogelijk maken van deze jamsessies! We hopen dit in de nabije toekomst zeker nog vaker te kunnen organiseren.Tips

Tip 1

Ontmoetingen ontstaan makkelijk tussen bewoners door een activiteit te creëren waarbij mensen spontaan met elkaar in gesprek raken. Dit kan met samen muziek of eten maken, spelletjes spelen, een quiz of iets anders leuks/creatiefs...

Tip 2

Herhaal je evenement zodat terugkerende bezoekers elkaar beter leren kennen.

Tip 3

Promoot je evenement met herhalende berichten via verschillende kanalen. Zowel online als offline.

Delen