We hebben drie wildpluk-en kookworkshops voor buurtbewoners uit Bos en Lommer georganiseerd.
In oktober en november vonden drie wildpluk-kookworkshops plaats voor bewoners uit Bos en Lommer met de focus op gezonde voeding. De workshops bestonden uit een educatieve wildplukwandeling rondom het Wachterliedplantsoen, evenals een kooksessie bij Kiem Lokaal met uitleg over lokaal en gezond eten.
In het Kiem Lokaal op het Wachterliedplantsoen verzamelde zich op 24, 31 oktober en 7 november een groep van ±10 bewoners die door hun diëtisten waren uitgenodigd. Ze werden met een gezonde thee uit eigen tuin verwelkomd. Vervolgens leidde de natuurgids Lara een wildplukwandeling rondom het Wachterliedplantsoen waarbij ze verschillende planten liet zien, vertelde over hun eigenschappen, geschiedenis en of ze wel of niet eetbaar zijn. Elke keer stonden er twee of drie planten centraal die op veilige plekken (zoals uit de plantenbakken, Kiem tuin of eigen tuin) werden geoogst. Lara vertelde ook hoe je respectvol oogst, op een manier dat de plant door kan groeien en dat er genoeg overblijft voor insecten. De drie dagen waren koud en regenachtig waardoor het wandelen iets moeizamer ging. Er was echter wel veel interesse vanuit de deelnemers, sommige deelnemers konden ook eigen kennis delen over culinaire planten die veel in hun eigen cultuur gebruikt worden. Voorbeelden van quotes van deelnemers zijn: “Zo goed heb ik nog nooit naar planten gekeken." “Wat is het bijzonder dat er zo veel eetbaars in de stad groeit”. “Wow, dat is lekker”.
Na 45 min werd het tijd om terug naar Kiem Lokaal te lopen, waar de hobbykok Majbritt vervolgens vertelde over gezonde voeding. Naast de wildpluk oogst werd er elke week op een interactieve manier een lokale "groente van de week" voorgesteld en werd er verteld wat er gezond aan is. De deelnemers vroegen veel advies rondom gezonder eten. Zij vertelden bijvoorbeeld wat ze meestal voor ontbijt eten en vroegen hoe ze hier een gezondere variant van kunnen maken. Vervolgens werden de recepten van de dag uitgedeeld en kregen de deelnemers taken voor het kookproces. Er werden telkens twee gerechten gemaakt (voorgerecht en hoofdgerecht of hoofdgerecht en nagerecht). De groep was erg communicatief waardoor er een gezellige sfeer ontstond. De wildpluk oogst was steeds weer een belangrijk element van het recept. Zo werd er bijvoorbeeld een pompoen quiche met brandnetel en zevenblad gemaakt of heerlijke wilde kruidenboter.
Zodra de maaltijden klaar waren, werd er samen gegeten. Dat was een mooie afsluiter van de workshops.
Het initiatief draagt in de buurt bij aan kennis over gezond eten en wat er aan natuurlijke smaakmakers in de nabije omgeving van je huis te vinden zijn.
In Bos en Lommer is obesitas onder bepaalde groepen bewoners een groeiend probleem. Juist deze bewoners konden we bereiken. Daarnaast draagt dit initiatief bij aan meer kennis en bewustwording rondom duurzaamheid in het dagelijks leven.