logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

"Alzheimer en dementie theehuis"

M. Ajouaou
24-05-2022 12:28 | Landlust

Organiseren van bijeenkomsten om het onderwerp Alzheimer/dementie bij de migranten ouderen onder de aandacht te brengen.

Voor de uitvoering van de activiteiten werken we met ‘hoopverleners’: vrijwilligers die door bij te
dragen aan de verschillende activiteiten ouderen zich welkom laten voelen. Niet iedereen is een
hulpverlener, maar iedereen kan wel hoopverlener zijn. Het is namelijk belangrijk om aandacht te
krijgen en gewaardeerd te worden. Geen aandacht en waardering leidt tot eenzaamheid en uitsluiting. Dat is niet anders wanneer je ouder wordt (Quote Salih Türker, Directeur Diversiteitsland).
Alzheimer Theehuis

Uniek aan het Alzheimer Theehuis is de laagdrempelige aanpak door het werken met oudere
vrijwilligers (de kerngroep1) met dezelfde culturele achtergrond. Deze vrijwilligers beschikken over een juiste ‘culturele gevoeligheid’ om bijvoorbeeld het taboe van dementie onder Turkse en Marokkaanse ouderen te doorbreken en om de ouderen zich welkom te laten voelen.

Professionals van zorg- en welzijnsorganisaties zijn onder andere als (gast)docent ingezet om op bijeenkomsten te spreken. Doel is om het taboe te doorbreken en bekendheid te geven aan dementie. Tevens zijn betrokkenen gewezen op de mogelijkheden voor informatie, ondersteuning en zorg. Zodoende wordt de drempel voor Turkse/Marokkaanse ouderen
(en mantelzorgers) verlaagd om de juiste hulp te zoeken en krijgen. De kerngroep vrijwilligers weet wat er onder de doelgroep/deelnemers leeft. Deze beleving en de uitwisseling met de Alzheimer Cafés en -Trefpunten in Amsterdam, levert informatie op over de invulling en aanpak van de bijeenkomsten.