Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!
Buurtbewoners nog meer welkom heten om samen te werken in de tuin, elkaar te ontmoeten en kennis op te doen.
Dit plan wordt ingediend door de vereniging van I can changers. De leden van de vereniging, de tuinders, vrijwilligers en buurtbewoners beheren samen de tuin. Het doel van I can change is het beheren van een ecologische tuin en mensen stimuleren tot én hands-on mogelijkheden bieden voor duurzame oplossingen. I can change bestaat al ruim 10 jaar. Vanaf het begin wilden we een voorbeeld locatie zijn om andere te inspireren. I can change is een voorbeeldproject voor stadslandbouw, GF-inzameling en composteren, en regenwateropvang. De kracht van I can change is de veelzijdigheid van onze activiteiten, dat er veel mogelijkheden zijn om mee doen en dat bezoekers op ons terrein duurzame en locale oplossingen kunnen ervaren . Alle activiteiten worden georganiseerd door verschillende werkgroepen waar onze tuinders en vrijwilligers in zitten, de meeste zelf buurtbewoner. Zo hebben we een compostgroep (Afval naar Oogst, inzamelen van GF van buurtbewoners wat we verwerken tot een hoge kwaliteit compost), een pluktuingroep (die de gezamenlijke tuin beheert die bloemen en groenten produceert voor het Tuinkafe), een inmaakgroep (die oogst uit de pluktuin inmaakt voor het Tuinkafe, de kruidentuingroep en de Tuinkafe groep. Aan al deze activiteiten kunnen buurtbewoners meedoen. Ervaring is niet noodzakelijk, nieuwe deelnemers leren door mee te doen en samen te werken met meer ervaren vrijwilligers. Ook organiseren we presentaties, rondleidingen en workshops over al deze onderwerpen.
De kas biedt een uitvalsbasis voor de meewerkdagen. Een plek om je jas en spullen binnen te kunnen leggen, wat te kunnen drinken en eten in de pauze, elkaar te ontmoeten en te schuilen voor de regen. Nu gebeurd dat buiten onder een simpele pergola. Dat is niet voor iedereen even comfortabel. Met de kas, een binnenruimte, hopen we meer mensen een welkom gevoel te kunnen geven. We vinden het belangrijk dat mensen in hun eigen buurt samen met buurtgenoten aan zinvolle en duurzame activiteiten kunnen deelnemen en samen met anderen een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem.
Met deze ontmoetingsruimte creëren we een ruimte waar we makkelijker voorlichting kunnen geven over duurzaamheid.
De kas gaat o.a. gebruikt worden als:
- uitvalsbasis voor onze meewerkdagen (ongeveer 14 x per jaar)
- ontmoetingsplek tijdens openingstijden van het Tuinkafe (elke zaterdag van mei t/m september)
- inmaakruimte voor onze inmaakgroep, droogruimte voor de kruidentuingroep, bijeenkomstruimte voor de pluktuingroep, de compostgroep en de Tuinkafegroep
- voorlichtingsruimte en bibliotheek over stadslandbouw, composteren, regenwateropvang en duurzaamheid, en als presentatie- en workshopruimte voor deze en andere thema’s
- ruimte om initiatieven uit de buurt te kunnen faciliteren (initiatieven zoals bijvoorbeeld Van Wijk of de Buurttours van Buurtgids).
Totale kosten van initiatief:
€ 17.875,00
Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!
Nog geen reacties