logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Gezellig Kledingruilen in en om De Mansvelt.

Mignon van Ingen
16-02-2022 16:15 | Sociaal | Landlust

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: De posten uit het budget voor de initiatiefnemers zijn groter dan de kosten voor het initiatief.



Om 6 kledingruilmarkten in de laagdrempelige locatie de Mansvelt te houden in 2022, tegen armoede en eenzaamheid.

Wie

Mignon van Ingen, betrokken buurtbewoner & ondernemer: Mix voor Kids & Kleding Recycle Festival. Samenwerking met Combiwel & De Groene Kans.
Tevens samenwerken met vrijwilligers, waaronder betrokken buurtbewoners.
Actief op sociaal, cultureel gebied in West en het speciaal de Landlustbuurt sinds 2005.
Diverse grote en kleine events georganiseerd en uitgevoerd, Wijkaanpak community art projecten, cultuureducatie op scholen, duurzame workshops o.a. Trashion Fashion & Plastic Funtastic. Sinds 2017 kledingruilfeesten, meest op sociaal maatschappelijke locaties maar ook in het kader van de Sustainable Fashion Week Amsterdam, We make the city etc.

Wat

Er is eenzaamheid en armoede in Bos & Lommer. Ook in de Landlustbuurt. Dankzij 2 corona jaren is dat er niet beter op geworden... Veel mensen die niet of nauwelijks rond kunnen komen, denk maar aan ZZP'ers zonder werk of werkenden in bepaalde branches die ontslagen zijn.
Deze mensen kunnen zich geen (nieuwe) kleding veroorloven. Of alleen fast fashion, wel goedkoop maar duur want zeer milieubelastend. Ook gezellig samen ergens koffie (to go) drinken is onbetaalbaar. Dat levert stress en schaamte op. Het gevoel er niet (meer) bij te horen. Daardoor isoleren veel mensen zich. Ik ken dat uit eigen ervaring.
Kledingruilfeesten of ruilmarkten blijken in de praktijk een goed middel tegen zowel eenzaamheid als armoede. Je ontmoet nieuwe mensen, of je buren terwijl je gratis je garderobe vernieuwd, gezellig samen een bakkie doet en het is duurzaam!
In eerste instantie bedoeld voor minima, maar door de doelgroep breder te trekken naar andere inkomensgroepen ontstaat er een kwalitatief beter, gevarieerd aanbod van ruilkleding. Willen bijdragen aan een duurzame wereld of je eenzaam voelen is niet gebonden aan inkomen.
De textielindustrie is de 2e grote vervuiler op aarde, daar kunnen wij simpel iets aan doen door kleding langer te gebruiken. Het ruilen van kleding is daarbij 1 van de simpelste opties. Met minimale ‘footprint’ want er worden geen pakketjes verstuurd en dus ook geen bergen restafval rond de containers.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 5.834,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.