logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Gezellige Kledingruilmarkt in en om de Mansveltschool.

Mignon van Ingen
19-05-2021 15:04 | | Landlust

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!In het kader van duurzaamheid, tegen armoede en eenzaamheid, 6 maandelijkse feestelijke kledingruilmarkten organiseren.

Wie

Mignon van Ingen, betrokken buurtbewoner & ondernemer: Mix voor Kids & Kleding Recycle Festival. Samenwerking met Combiwel & De Groene Kans.
Tevens samenwerken met vrijwilligers, waaronder betrokken buurtbewoners.
Actief op sociaal, cultureel gebied in West en het speciaal de Landlustbuurt sinds 2005.
Diverse grote en kleine events georganiseerd en uitgevoerd, Wijkaanpak community art projecten, cultuureducatie op scholen, duurzame workshops o.a. Trashion Fashion & Plastic Funtastic. Sinds 2017 kledingruilfeesten, meest op sociaal maatschappelijke locaties maar ook in het kader van de Sustainable Fashion Week Amsterdam, We make the city etc.

Wat

In eerste instantie bedoeld voor minima, maar door de doelgroep breder te trekken naar andere inkomensgroepen ontstaat een kwalitatief beter, gevarieerd aanbod van ruilkleding. Willen bijdragen aan een duurzame wereld of je eenzaam voelen is niet gebonden aan inkomen.
De textielindustrie is de 2e grote vervuiler op aarde, daar kunnen wij heel simpel iets aan doen door onze kleding langer te gebruiken. Het ruilen van kleding is daarbij 1 van de simpelste opties, want is hergebruik. Met minimale ‘footprint’ er worden geen pakketjes van hort naar her gestuurd en geen restafval.
Er is eenzaamheid en armoede in Bos & Lommer. Ook in de Landlustbuurt. Dankzij de pandemie is dat er het afgelopen jaar niet beter op geworden. Er zijn steeds meer mensen die niet of nauwelijks rond kunnen komen, waaronder vele zzp’ers zonder werk en werkenden in bepaalde branches die ontslagen zijn.
Deze mensen kunnen zich geen (nieuwe) kleding veroorloven. Of alleen fast fashion, goedkoop maar milieubelastend. En gezellig samen ergens koffie (to go) drinken is onbetaalbaar.Dat levert veel stress en schaamte op. Het gevoel er niet (meer) bij te horen. Daardoor isoleren veel mensen zich.
Kledingruilfeesten of ruilmarkten blijken in de praktijk een goed middel tegen zowel eenzaamheid als armoede. Je ontmoet nieuwe mensen, of je buren terwijl je gratis je garderobe vernieuwd, gezellig samen een bakkie doet en het is duurzaam!
In 2020 hebben enige Covid proof edities binnen en buiten plaats gevonden.

Totale kosten van initiatief:

€ 6.419,00

Toegekend buurtbudget:

€ 6.419,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.