logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Het Werkplaatsje maakt een nieuwe magische smeltkroes

Tessa Hendriks
12-08-2020 23:26 | | Gulden Winckelbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Het komende seizoen willen we bij het werkplaatsje verschillende doelgroepen samenbrengen in 4 projecten.

Wie

Tessa Hendriks is beeldend kunstenaar en boomhuttenmeisje (www.erzijnteweinigboomhutten.com) naast allerlei kunsteducatieve projecten in Amsterdam en de rest van Nederland, soms voor een plein, soms voor een culturele instelling, school of gallerie/ museum is zij sinds 2014 werkzaam als docent op de docentenopleiding van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Vanaf 2012 startte zij met samen bouwen activiteiten in bos en lommer voor ‘The Bookstore Foundation’. In 2014 ontstond ‘Het Werkplaatsje’ in de buurtentree ruimte van Stadgenoot in samenwerking met Stadsdeel West (contactpersoon Margo van Ee) en het buurt praktijk team. ‘Het Werkplaatsje’ wordt gefaciliteerd door het buurtbudget (buurtinitiatief) en hoewel we ons steeds meer als ondernemer gaan gedragen (andere fondsen en verkoop producten) zijn we hier steeds afhankelijk van. Dit seizoen is er nog geen financiering door Corona. Hendriks doneert altijd passie-uren, omdat ze nog steeds veel leert van Bos en Lommer en haar inwoners. Ook zet zij haar netwerk van (voormalig) kunsteducatiestudenten regelmatig in om bij of in te vallen. Op die manier kan deze community makerspace al heel lang een positieve bijdrage leven aan de sfeer op het plein.

Badr, Amr, Mohammed en Abdel Mounim (nu 14 en 15 jaar oud) werkten als kind samen tijdens de activiteiten van ‘Het Werkplaatsje’ en richtten BAM op, gespecialiseerd in zeepkisten en andere mobiele zaken. Zij werken nu voor, bij en met ‘Het Werkplaatsje’. Ze zijn het team!

Wat

Komend seizoen zouden we in totaal 4 projecten willen faciliteren voor uiteenlopende doelgroepen. We zien en horen dat veel mensen langs elkaar heen leven. Samen bouwen is iets magisch hebben we de afgelopen jaren gemerkt; het kan zorgen voor waarachtige ontmoetingen. In de projecten worden, kunst, techniek en wat er leeft in de buurt en de stad samengevoegd tot een magische mix.

-Gluren bij de skills van de buren: Een tiental workshops door en voor de buren van het werkplaatsje, die samen begeleid worden met ons.
-‘De grote Boomhut’ (jongerenproject)
-'Ik richt je op standbeeld’ (diverse doelgroepen: kinderen, ouders, oude en nieuwe bewoners):
n.a.v. gesprekken over de anti-racisme demonstraties en de beeldenstorm maken we bij het werkplaatsje nieuwe standbeelden en exposeren deze in de buurt.

We beginnen dus met een kennismakingsproject, gaan door met een project waar samen bouwen centraal staat en eindigen met een project waarin zowel, vieren, helden als frictie en verschil een rol zal gaan spelen.
Naast deze 3 projecten gaan we ons bezig houden met het oprichten van een sociale onderneming. De kinderen in de buurt zijn namelijk erg geïnteresseerd om met hun talent hun eigen geld verdienen.

Totale kosten van initiatief:

€ 8.510,00

Toegekend buurtbudget:

€ 8.510,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.