Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep:
Nederlandse basisles voor volwassenen binnen de vertrouwde omgeving van Huis van de Buurt De Boeg.
Mijn naam is Khadija Ajnane ben geboren in Amsterdam ik heb een diploma als administratieve medewerkster en sociaalpedagogisch medewerker. In de toekomst wil ik mij graag aanmelden voor een opleiding NTI. Ik ben rustig en geduldig en ik creëer een veilige en positieve leeromgeving. Ook spreek ik zelf Nederlands en Arabisch. Ik wil graag een buurtinitiatief indienen voor bewoners en andere deelnemers uit de buurt om de Nederlandse taal te leren in de locatie de Boeg van Combiwel. Het gaat om één les per week (donderdagochtend), in Huis van de Buurt De Boeg. Ik heb de Nederlandse les eerder vrijwillig gegeven, o.a. bij Samen Kracht! Deze ervaringen hebben mij enorm gemotiveerd. Omdat ik in mijn omgeving heb gemerkt dat het vaker voorkomt dat volwassen (o.a. ouders van jonge kinderen) de Nederlandse taal niet beheersen. En dat de kinderen dan bijvoorbeeld meegaan naar de dokter of naar anderen instanties om te ‘tolken’ en dat vind ik geen goede ontwikkeling. Ik heb ook gemerkt dat er steeds meer mensen uit het buitenland in Nederland komen wonen en zij graag doelen willen behalen. Maar zonder de beheersing van de Nederlandse taal zal dat moeilijk zijn. Daarom wil ik die mensen juist ondersteunen waar nodig, samen met mijn collega Najat Bouazza. We vinden het belangrijk dat de mensheid zich openstelt om de taal te beheersen.
Lesgeven in het buurthuis is laagdrempelig en iedereen is welkom. Ik heb zelf al ervaring met de niveaus A0-B1. Voor de les in De Boeg ga ik lesgeven aan beginners, zo rond A1 niveau. We werken met verschillende methodes met aandacht voor spreekvaardigheid maar ook schrijven, lezen en grammatica. Ik probeer de cursisten te enthousiasmeren en over een langere tijd aan de lessen te binden zodat ze echt een stapje verder komen. Nederlands leren is belangrijk om jezelf te redden in alledaagse situaties. De onderwerpen die we behandelen komen ook terug in de landelijke examens van de overheid. Als je Nederlandse taal is verbeterd kun je beter participeren in de buurt. Ik dien dit project in als bewoner en dien deze aanvraag in voor de rest van dit kalenderjaar (t/m medio december 2024). Graag zou ik later een aanvraag doen voor kalenderjaar 2025. Ik zou graag voor deze eerste periode een vrijwilligersvergoeding aanvragen a €5 euro per uur, ook voor mijn mede docent, Najat Bouazza. We denken veel bij te kunnen dragen in deze buurt en we hebben al een groot netwerk opgebouwd.
Onze doelgroep zijn volwassenen die net in Nederland wonen maar ook bewoners die hier al lang wonen en ook hun Nederlands willen leren. Als mensen de Nederlandse taal beter beheersen kunnen ze zich beter redden in alledaagse zaken. Het is een opstapje naar (vrijwilligers)werk. Oudergesprekken op school of andere activiteiten die plaatsvinden in de buurt. Ik vind het belangrijk om mee te werken aan de emancipatie van vrouwen. De groepsgrootte is circa 8 cursisten en door middel van een intake wordt bepaald of het niveau van de deelnemer past in de lessen. We zullen starten met een groepje van 2 a 3 cursisten. Ik werk samen met mede-docent Najat Bouazza. Enig niveauverschil is natuurlijk niet erg. Er is veel vraag naar taallessen voor beginners en daarom starten we met het A1 niveau.
Voor dit project hebben we samen met Sakina, locatieleider van De Boeg, en haar collega buurtwerker Rim een gesprek gehad. Zij hebben ons ondersteund in de aanvraag en ook zo de locatie kunnen bemachtigen. Om onze cursus onder de aandacht te brengen maken we ook mooie flyers die ik ophang in andere buurthuizen in de buurt en de vitrines op straat.
Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep:
Nog geen reacties