logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Wildplukwandelingen en kookworkshops (x6)

Lara Egbring
24-03-2023 13:01 | | Erasmusparkbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!



Een ervaren wildplukker gaat met een groep bewoners op pad en met de vondsten wordt gezond gekookt.

Wie

Kiem coördinator Lara Egbring werkte voorheen bij Stichting Taste before you Waste en is een ervaren wildplukker. Ze gaat vanaf begin juni om de week met een groep deelnemers op pad in de omgeving van het Wachterliedpaviljoen om eetbare planten en kruiden plukken. Ze vertelt waar je op moet letten, wat je wel en niet kan plukken, en hoe je plukt. Samen met de groep plukt ze eetbare planten die later in de kookworkshop gebruikt zullen worden in of bij het te bereiden gerecht.

Wat

Gezonde voeding en lokaliteit staan in het initiatief centraal. Iedere kookworkshop vertelt de kok iets over gezond eten. Elke sessie zal er een andere groente besproken worden, die ook daadwerkelijk gebruikt gaat worden en waar de groep gezamenlijk iets lekkers en gezonds van maakt. Volgens de instructies van de kok gaan de deelnemers aan de slag met snijden van groenten en het bereiden van een gerecht dat ze later met z'n allen zullen eten. De zelf geplukte planten zijn een gezonde en creatieve toevoeging. Aan het einde van de workshop krijgen deelnemers een flyer mee met gezonde recepten die passen bij de groente van de sessie. Het initiatief draagt in de buurt bij over kennis van gezond eten en wat er aan toevoegingen in de nabije omgeving van je huis te vinden is.
In Bos en Lommer is obesitas onder bepaalde groepen bewoners een groeiend probleem. Juist deze bewoners willen we verleiden om mee te doen. Voor hen willen we het kosteloos aanbieden. We bieden ruimte aan 5 onbetaalde deelnemers per keer. Uit een inventarisatie tijdens een placemaking van het parkeerterrein gelegen naast het Wachterliedplantsoen door studenten van UvA is gekomen dat er vraag is naar dergelijke activiteiten.

Hoe

Via social media maar vooral ook via ons warme netwerk, om zo bewonersgroepen te bereiken waar overgewicht en obesitas vaker voorkomt. We willen een oproep doen via ons contactpersoon voor Combiwel die er ook voor zorgt dat de Lego Bricks voor een deel bestaat uit kinderen die niet betalen en het niet zo breed hebben. Daarnaast via Yurdagul Baran. Zij begeleidt bij ons een groep vrouwen die goed en veel koken, ook samen en bij ons, en ook voor een deel de doelgroep vormen en die hier wellicht voor open staan. Daarnaast zijn we voornemens om de 5 diëteistenpraktijken die in BOLO gevestigd zijn te benaderen met de vraag of zij wellicht mensen willen aandragen die aansluiten op de doelgroep.

Totale kosten van initiatief:

€ 3.098,00

Toegekend buurtbudget:

€ 1.980,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Sylvia Hommes | 16 juni 2023 00:55

Mag ik. Een kritische noot plaatsen? Ik zie steeds meer wildpluk initiatieven voorbij komen, zo ook nu en dan gaat dus 6x een groep mensen aan het plukken, en ik neem aan dat het toch echt impact op de smaak van de maaltijd moet hebben dus het gaat niet om een takje pp. Ik geb in het Amsterdamse bos toevallig zo'n wildplukgroep van 7pers gezien en kon precies zien waar ze geweest waren. Op mijn vraag of ze er toestemming voor hadden kreeg ik het antwoord dat natuur voor iedereen was bla bla. Het wachterlied is nou niet een ruig natuurgebied zoals bv de Bretten dus zal het al snel zichtbaar zijn, ik vind dat jammer ook als het als "onkruid" bestempeld wordt. Dus mijn vraag hoe voorkomen jullie dit?

Lara Egbring | 30 augustus 2023 13:12

Hoi Sylvia, Dankjewel voor je bericht, je kritische houding wordt gewaardeerd! Ik deel je kritische kijk op wildplukken in de stad en in Nederland in het algemeen. We zullen tijdens de workshops alleen planten plukken die in overvloed groeien, (zoals bijvoorbeeld de brandnetel) en ons focussen op planten die in onze eigen plantenbakken en tuin groeien op het Wachterliedplantsoen. Dat zijn ook voornamelijk wilde, inheemse planten die voor een groot deel van zelf begonnen te groeien. Daar zorgen we ook zelf voor en die groeien op een hoogte dat er bijvoorbeeld geen honden op kunnen plassen. We zullen ook duidelijk benadrukken dat je niet zomaar alles kan plukken, ook in het kader van biodiversiteit. Respectvol omgaan met de natuur staat bij ons helemaal bovenaan. Daarnaast gebruiken we de wilde planten ook vooral als smaakmakers, leuke toevoeging voor bij ons gerechten. Ons doel is het om mensen weer te laten ervaren dat zogenaamd "onkruid" heel gezond en goed voor ons is als je weet hoe je het kan gebruiken. We hopen dat we mensen kunnen inspireren om zelf weer onkruid uit eigen tuin/ tuinbakken/ buurttuinen te gebruiken om zo meer met de natuur in de stad te kunnen verbinden. Ik hoor graag als er nog iets onduidelijk is. Groeten

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.