logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Bos en Lommer

Mannen Vandaag: emancipatie in Bos en Lommer.

Iris Rosendaal
14-03-2023 11:12 | | Kolenkit

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: in overleg wordt er gebruik gemaakt van een andere subsidie



Dialoogtafels voor gelijkwaardig ouderschap om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken

Wie

Het initiatief wordt ingediend door De Mannen Vandaag Alliantie. Dit is een alliantie gevormd door tien Amsterdamse stichtingen; 1ouderpunt, Kracht & Pracht, Aminah, Samen Kracht, Vrouwenbazaar, Raad is Daad, Cleopatra, SHE, Veni Cultura en Single SuperMom. Zij brengen allemaal hun eigen deskundigheid en expertise in, waardoor we als alliantie activiteiten kunnen organiseren die gezinnen in kwetsbare posities kunnen ondersteunen.

Wij zijn van plan om op stadsdeelniveau dialoogtafels en activiteiten te organiseren voor ouders uit de buurt. Hiervoor ontwikkelen we samen met ervaringsdeskundige ouders sets dialoogkaarten. Aan de hand van deze kaarten gaan vaders en moeders onder begeleiding van een ervaren gespreksleider met elkaar in dialoog over de onderwerpen die van belang zijn voor het realiseren van gelijkwaardig ouderschap en emancipatie, bijvoorbeeld communiceren met je (ex-)partner over ouderschap, rolverdeling en wat je hebt meegekregen in je eigen opvoeding. Een dialoog kent duidelijke spelregels, die de gespreksleider aan het begin van de dialoogtafel uitlegt en tijdens de dialoog toepast. Ouders melden zich per keer aan, voor een thema dat hen aanspreekt. Het thema wordt van tevoren bekend gemaakt. De groepen kennen dus geen vaste samenstelling (zo kunnen we meer ouders betrekken).

Het initiatief start binnen drie maanden na toekenning. De dialoogtafels vinden plaats tussen 09:00 en 15:00, op de beschikbare data van de buurthuizen, dit gaan we in overleg doen. De activiteiten vinden o.a. plaats bij Stichting Aminah op de Bos en Lommerweg. De campagne gaan we in heel stadsdeel West voeren.

Wat

Gelijkwaardig ouderschap lijkt vooralsnog voorbehouden aan hoger opgeleide stellen, veelal met een niet-multiculturele achtergrond. Dit is in Amsterdam niet anders. Hieraan draagt de regeling voor vaderschapsverlof bij: vaders met een lagere sociaaleconomische status (SES) kunnen zich vaderschapsverlof met deze regeling niet veroorloven. Daarnaast is betrokken vaderschap in veel (multiculturele) kwetsbare groepen nog geen onderwerp dat sterk leeft, zeker als het over de zorg voor kleine kinderen gaat. Vaker dan gemiddeld is het nog alleen de moeder die zich met zorg- en huishoudelijke taken bezighoudt. Wanneer ouders uit elkaar gaan, verandert dit meestal niet. In 89% van de eenoudergezinnen staat de moeder er alleen voor. Co-ouderschap waarbij beide ouders de zorg gelijk verdelen, komt onder deze groepen weinig voor in Amsterdam.

We willen met het project Mannen Vandaag zo veel mogelijk gezinnen in armoede in Amsterdam kunnen helpen. Het project heeft als doel om de participatie van moeders te stimuleren en de participatie van vaders binnen gezinnen in kwetsbare situaties te vergroten, door de bewustwording van gelijkwaardig ouderschap, rolpatronen, taakverdelingen en open communicatie te benadrukken. Hiermee vergroten we de kansen voor de kinderen én voorkomen we dat armoede en kansenongelijkheid op de volgende generatie wordt overgedragen.

Hoe

Het project is ontwikkeld door lokale partners zoals Stichting Samen Kracht, Stichting Aminah en Stichting Single SuperMom. Wij zullen de activiteiten uitrollen voor vaders en moeders uit Bos en Lommer, waarbij iedereen zich kan aanmelden voor de activiteiten. De gemeenschappelijke deler van de partnerorganisaties is dat zij zich (deels als ervaringsdeskundigen) inzetten voor mensen met een lage sociaaleconomische status en/of migratieachtergrond, die behoefte hebben aan aanbod dat bijdraagt aan hun zelf- en samenredzaamheid. Hierdoor hebben zij ook het vertrouwen hebben van deze doelgroepen. Allemaal hebben zij een sterke binding met hun achterban en werken zij met de lokale en stedelijke sociale kaart. Zij zijn zelf en/of kennen de sleutelfiguren die nodig zijn om de doelstellingen te verwezenlijken, daarom bereiken we de doelgroep zoals niemand anders die kan bereiken.

Daarnaast verzorgen de alliantiepartners 1ouderpunt en Stichting Single SuperMom de overall communicatie over de activiteiten (Facebook- en Instagramaccount, flyers, korte berichtjes die via wijkkranten en h-a-h-bladen kunnen worden verspreid, etc.). Zij maken de gezamenlijke communicatiemiddelen die alle partners via hun eigen communicatiekanalen verspreiden. Deze zullen we lokaal inzetten om zoveel mogelijk buurtbewoners te bereiken.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 5.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.