logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Spatial Connection: reflectie van de omgeving

Annemoon Mater
17-06-2019 21:04 |

Spatial Connection is een expositie in de openbare ruimte van Amsterdam. Elk werk reflecteert zijn omgeving.

Spatial Connection is een samenwerkingsproject tussen Studio Aldo Brinkhoff en Studio Koen Steger. Het onderzoekt de plek van kunst in de openbare ruimte en hoe het aanwezige publiek zich daartoe verhoudt. Een expositie vermomd als alledaagse objecten die op willekeurige momenten tot leven komen. De materialen die gebruikt worden – steigerbuizen, krimpfolie en bouwlampen – zijn dezelfde materialen die bouwbedrijven en aannemers gebruiken om hun projecten af te schermen waar gewerkt wordt in de openbare ruimte; waar ruimte een nieuwe vorm of invulling krijgt. Spatial Connection is een nieuwe manier om voorbijgangers met kunst te confronteren en kennis te laten maken, én het initieert een frisse blik op de zogenaamde alledaagse ruimte om ons heen. Hiermee wilden we de drempel naar kunst lager maken. Kunst voor de mens in plaats van kunst voor de kunstenaar.

De 6 kunstwerken stonden op Station Noord, Garage Noord, Station Lelylaan, en drie locaties in West: De Hallen, Westerpark en van Oldenbarneveldtplein. Bij Locatie van Oldenebarneveldtplein hebben we 2 gastlessen op de westerpark school gegeven, en 1 op het Cartesius Lyceum, om zo de (kinderen van de) buurt meer bij het project te betrekken. De reacties van de kinderen op deze lessen en het kunstwerk/project waren erg goed.

Het filmpje (https://vimeo.com/314323010) is van de proefbouw, het tweede filmpje (https://youtu.be/1mo_zGKOGpo) is van locatie Van Oldenbarneveldtplein. Op onze site www.spatialconnection.nl zijn de andere locaties ook te zien, inclusief de geluidsopnames waarop de werken zijn afgesteld.