logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Verbetering kruidentuin Frederik Hendrikplantsoen

Louis Schrijvers
29-06-2021 11:40 | Frederik Hendrikbuurt

De kruidentuin in het plantsoen had een update nodig. Daarvoor is een subsidie aangevraagd.

Bij de herinrichting van het Frederik Hendrikplantsoen in 2015/16 hebben buurtbewoners het initiatief genomen een kruidentuin te realiseren.
Inmiddels draait de tuin zo'n vijf jaar en dan is het onvermijdelijk dat er weer eens geld tegenaan moet. Daarvoor hebben we een relatief bescheiden bedrag aan subsidie aangevraagd en ook toegekend gekregen.
De 6 perken in de tuin worden begrensd door mooie buxushagen en zoals bekend hebben die te lijden van de buxusmot. De hagen gaan jammer genoeg steeds verder achteruit en we hebben daarom een begin gemaakt met de vervanging van buxus door liguster. Inmiddels hebben we 30 meter voor elkaar.
De tuin heeft ook een ingegraven aluminium gereedschapskist. Het gereedschap daarin was aan vervanging toe en moest uitgebreid worden. Er zijn mooie Zwitserse snoeischaren aangeschaft, wiedkuipen en wiedgereedschap.
Ons grootste wapenfeit is een nieuw bijenhotel, of zoals onze zuiderburen het noemen een nestelhulp voor insecten. Zoals bekend holt de biodiversiteit, over de gehele linie genomen, nog altijd achteruit en moeten we het ondermeer van de stad hebben om daar iets aan te doen. De kruidentuin met al zijn drachtplanten is een favoriete plek voor diverse soorten insecten. Daar hoort een bijenhotel bij als nestelplaats. We hebben een rond, uit staal gelast, onderkomen gemaakt en dat gevuld met vele materialen: riet, leem, bamboe, houtblokken met gaatjes etcetera. Het geheel wordt afgedekt met een corten stalen plaat. Het is een mooi ding geworden dat zijn functie uitstekend vervult.
De tuin is een plek waar veel mensen, vaak ook met hun kinderen, altijd even langs lopen. Ze volgen het wel en wee, het werk dat verricht wordt en genieten van de mooie bloei als het seizoen daarvoor weer aanbreekt. Wij als groep denken dat dit soort plekken van belang zijn voor een levendige buurt. We hebben goede hoop dat we daar aan bijdragen.