logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Ik zie wat jij niet ziet, de 7e fotowedstrijd Zeeheldenbuurt

Frans van Tartwijk
10-05-2022 10:00 | Openbare ruimte, Kunst & cultuur, Jeugd, Sociaal | Houthavens

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Fotowedstrijd. Ingezonden foto's van buurtbewoners uit West en schoolkinderen zijn te zien in de Zeeheldenbuurt.

Wie

Ik ben Frans van Tartwijk, buurtbewoner. Voor de 7e fotowedstrijd werk ik samen met buurtbewoner Bien van Heek, buurtkamer Parlarie, en Kunsttraject. In de 6 Kunsttrajectetalages en in de Buurtkamer zullen de foto’s te zien zijn. Nieuw is dat kinderen van de scholen in de Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt actief benaderd zullen worden door Bien van Heek, die daar vaker workshops geeft. Bien zal kinderen ook begeleiden bij het fotograferen.

In de zevende fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt gaat het om standpunten: Maak een foto met een verrassend standpunt: je kan bij voorbeeld op de grond gaan liggen, vanaf je balkon naar beneden fotograferen, de ruimte onder je bed fotograferen of inzoomen op een verrassend detail.
Iedereen mag twee foto’s insturen waarvan er een door een door de deskundige jury wordt uitgekozen om geëxposeerd te worden in de 6 etalages. Zo zullen die vol hangen met foto’s met verrassende perspectieven. De jury kiest uit alle foto’s een eerste en tweede prijs: die foto’s zullen op groot formaat (100 x 140 cm) achter de ramen van de buurtkamer te zien zijn. De twee etalages in de Roggeveenstraat zijn gereserveerd voor foto’s van kinderen.
Deadline is 11 September. De feestelijke prijsuitreiking is op Zondag 2 Oktober. Ter plekke kan er gestemd worden voor de publieksprijs. Expositie tot December. Sociale media, buurtmedia en e-mail worden gebruikt voor de oproep en uitnodiging. Alle buurtbewoners uit de Amsterdam-West, Prinseneiland en Jordaan kunnen insturen.

Wat

De Fotografiewedstrijd bestaat al zes jaar. Veel buurtbewoners sturen foto’s en velen doen dat iedere keer weer. Vorig jaar waren er voor het eerst van alle inzenders foto’s te zien in de Kunsttrajectetalages. De twee winnaars van de juryprijs waren op groot formaat te zien in buurtkamer Parlarie. Dat is dit jaar weer zo. De inzet is ook om dit jaar veel foto’s van kinderen in de tentoonstelling op te nemen. Misschien wint een van de kinderen wel de jury- of publieksprijs.

Het gaat dit jaar om foto’s met verrassende standpunten. Om een prachtige foto te maken is nog maar weinig technische kennis nodig. Goed kijken en originaliteit zijn daarom het belangrijkste. Zo verdwijnt de grens tussen professionele en amateur-fotografie. De Kunstetalages en Parlarie liggen verspreid door de buurt en zo zijn er her en der in de buurt foto’s van en over buurtbewoners te zien. De prijsuitreiking was altijd drukbezocht. Het stemmen voor de publieksprijs was spannend en voer voor discussie. Zo leren buurtbewoners elkaar kennen en wordt de anonimiteit doorbroken. Ook op de Facebookpagina- waar alle foto’s en een beeldverslag van de opening te zien zijn- wordt druk bezocht. In de 6 Kunsttraject-etalages is het hele jaar door goede hedendaagse kunst te zien, maar tijdens de twee maanden van de expositie van de Fotowedstrijd is de buurt zelf aan zet. Gedurende de rest van het jaar gaan de mensen met grotere interesse naar de kunst in de etalages kijken.

Totale kosten van initiatief:

€ 2.705,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.455,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.