logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Thuis

Reineke Jonker
14-02-2022 17:10 | Kunst & cultuur, Sociaal | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep:Buurtbewoners gaan optredens geven in kleine buurttheaters gebaseerd op hun eigen verhalen en delen zo hun ervaringen.

Wie

Ik ben Reineke Jonkers en ik maak communitytheater met de Theaterhuiskamer. We werken met diverse kwetsbare bewoners uit Amsterdam-West aan theatervoorstellingen gebaseerd op hun eigen ervaringen. Dit jaar is ons thema "Thuis". Waar voel jij je thuis? Een thema dat zich vertaalt in vier prachtige, intieme en soms ook ontroerende voorstellingen.
We werken met buurtbewoners van verschillende leeftijd en achtergrond. De vier voorstellingen zijn te zien in verschillende theaters in Amsterdam; Het Clifford Theater, Zaal 100, het Polanentheater, het Plein Theater en Theater de Cameleon.
Voor dit project hebben we samengewerkt met de Regenbooggroep, Buurtlicht, Cliffordstudio en vele buurtbewoners uit Amsterdam Westerpark (ondermeer Lia, Fannah, Maya, Annemarie en Henk).

Wat

We hebben de afgelopen jaren projecten ontwikkeld op diverse plekken in Amsterdam-Westerpark, in de Cliffordstudio in de Staatsliedenbuurt, Het Polanentheater in de Spaarndammerbuurt en op enkele binnen- en buitenlocaties bij de Westergasfabriek.
We werken met kwetsbare bewoners uit Amsterdam-West aan theatervoorstellingen gebaseerd op hun eigen ervaringen. Het publiek bestaat vooral uit buurtbewoners, familie, vrienden en andere geïnteresseerden.
Wat betekent je ‘thuis’ voelen? Waar en wanneer voel je je thuis? Maar ook: Wanneer was je verdwaald, ver van huis of het gevoel van ‘thuis’ kwijt?
We laten toeschouwers en deelnemers hierover nadenken en ook over de vraag: Voel ik me thuis en welkom in mijn buurt? Wat heb ik nodig om me thuis te voelen? Wij willen de gastvrijheid en het ‘thuisgevoel’ in de stad en in de samenleving vergroten in een tijd waarin het individu de boventoon voert en men elkaar steeds meer online treft in plaats van bij elkaar op de bank. Met dit project verlagen wij de drempel om contact te leggen met elkaar. Ook bieden we troost in deze tijd van sociale armoede, onzekerheid en angst.
De Theaterhuiskamer heeft een belangrijke sociale functie in Amsterdam-Westerpark. Wij zijn blij dat steeds meer mensen enthousiast zijn en betrokken raken. We zijn overtuigd van het belang van cultuur als bindmiddel in de samenleving. Het inzetten van community theater als expressiemiddel draagt bij aan de emancipatie van stadsbewoners.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 3.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.