logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

De Buurt Werkplaats bij Kringloop West

Steven van Helsdingen
08-11-2021 14:53 | | Frederik Hendrikbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: Goedenavond, Zojuist is uw aanvraag besproken tijdens door de Adviesgroep. Bedankt dat u aanwezig was voor het beantwoorden van vragen. Beide aanvragen zijn afgewezen, dit bericht zult u dus op beide aanvragen teruggekoppeld krijgen. De Adviesgroep is blij met een nieuwe ondernemer zoals jullie, blij met wat jullie doen en willen bieden aan de buurt. Dit kwam echter niet duidelijk voor uit de beide aanvragen. U heeft gezegd dat het gaat om eenmalige investeringskosten. Echter, het buurtbudget is niet bestemd voor investeringskosten van commerciële bedrijven. De Adviesgroep ziet graag een nieuwe aanvraag tegemoet waarin u inhoudelijk activiteiten/workshops voor de buurt toelicht. En specifiek voor de buurtgerichte activiteiten/workshops de aanvragen indient. Wij raden aan om contact op te nemen met Riekje van Albada van ABC West. Zij is te bereiken via r.vanalbada@abc-west.nl. Ook is zij in de buurt aanwezig en kunt u langs gaan bij De Reiger op de dinsdag en donderdag. Wanneer mogelijk zou zij aanstaande vrijdagmiddag rond het middag uur bij jullie langs kunnen komen om de aanvraag te bespreken. Met vriendelijke groet, Tessa Pormes Gebiedsmakelaar (namens de Adviesgroep)In het kader van duurzaamheid wil Kringloop West buurtbewoners een werkplaats bieden om eigen spullen te repareren.

Wie

Kringloop West opende in maart 2021 haar deuren. Als kringloopwinkel zetten we ons in voor lokale, duurzame en betaalbare producten. Naast het innemen, opknappen en verkopen van tweedehands producten wil Kringloop West duurzame initiatieven ontplooien voor de buurt. Met financiële ondersteuning vanuit het Buurtbudget willen we De Buurt Werkplaats opzetten om buurtbewoners de kans te bieden om hun eigen spullen te repareren of te upcyclen, kortom een tweede leven te geven.

Kringloop West heeft twee verdiepingen: een begane grond en een souterrain. Op de begane grond huist een kringloopwinkel met kleding, meubels, huisraad, boeken, platen en een ontmoetingsplek (huiskamer). In de ruime souterrain zijn reeds de volgende lokale makers met een diversiteit aan vakkennis: een stoffeerder (byLorenzi), een meubelmaker (DeOpwaardeerkamer), een elektricien (Frank), een fietsenmaker (vanAllesMatt) en binnenkort ook een naaiatelier.

In deze souterrain van Kringloop West willen wij een werkplaats bouwen welke geschikt is voor het ontvangen van buurtbewoners (Zie ruimte D in het bovenaanzicht). Deze moet worden voorzien van, gereedschap, elektra en ventilatie zodat buurtbewoners eenvoudig reparaties kunnen doen waarvoor zij thuis niet de middelen, ruimte en/of expertise hebben.

wij hameren en zagen niet na een bepaald tijdstip. Verder onderzoeken wij isolatiemogelijkheden. Ook zijn ze de buren van harte welkom om zelf ook gebruik te maken van de werkplaats en de aanwezige faciliteiten

Wat

De Buurt Werkplaats biedt 1 dag per week buurtbewoners gratis middelen, kennis en ruimte om eigen spullen te repareren en/of op te knappen. Op deze dag kunnen buurtbewoners ook vrij binnenlopen voor advies. Zo stimuleren we hergebruik, verminderen afval en dragen bij aan een circulaire economie.

Buurtbewoners worden - indien gewenst - bij het klussen bijgestaan door buurtgenoten met specifieke expertise en/of door de aangesloten lokale makers. Lokale makers zijn buurtbewoners die een ambacht beoefenen (zie antwoord 1 voor de ambachten).

Om buurtbewoners zo goed mogelijk te begeleiden, worden hun projecten vooraf besproken en ingepland. Kringloop West kan de projecten (tegen vergoeding) vervoeren naar en van De Buurt Werkplaats. De kringloop zamelt ook oude materialen en verf in. Deze kunnen hergebruikt worden in de projecten van de buurtbewoners. Zo wordt de Werkplaats 100% duurzaam en circulair. We verwachten 15 projecten per maand gratis te kunnen ondersteunen.

Op andere dagen stellen wij de werkplaats beschikbaar voor leden: buurtbewoners of andere Amsterdammers die met regelmaat gebruik willen maken van de Werkplaats. Leden krijgen o.a. korting op winkelwaar en koffie.

Om de interesse van bewoners in De Buurt Werkplaats te peilen, plaatsen we een poll op Instagram (zie afbeelding). 94% gaf aan geïnteresseerd te zijn.

Wij streven ernaar De Buurtwerkplaats in maart 2022 gereed te hebben voor de eerste projecten (afhankelijk van de planning van derden).

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 8.030,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.