logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Workshops duurzaamheid voor buurtbewoners bij Kringloop West

Steven van Helsdingen
08-11-2021 14:48 | | Frederik Hendrikbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: Goedenavond, Zojuist is uw aanvraag besproken tijdens door de Adviesgroep. Bedankt dat u aanwezig was voor het beantwoorden van vragen. Beide aanvragen zijn afgewezen, dit bericht zult u dus op beide aanvragen teruggekoppeld krijgen. De Adviesgroep is blij met een nieuwe ondernemer zoals jullie, blij met wat jullie doen en willen bieden aan de buurt. Dit kwam echter niet duidelijk voor uit de beide aanvragen. U heeft gezegd dat het gaat om eenmalige investeringskosten. Echter, het buurtbudget is niet bestemd voor investeringskosten van commerciële bedrijven. De Adviesgroep ziet graag een nieuwe aanvraag tegemoet waarin u inhoudelijk activiteiten/workshops voor de buurt toelicht. En specifiek voor de buurtgerichte activiteiten/workshops de aanvragen indient. Wij raden aan om contact op te nemen met Riekje van Albada van ABC West. Zij is te bereiken via r.vanalbada@abc-west.nl. Ook is zij in de buurt aanwezig en kunt u langs gaan bij De Reiger op de dinsdag en donderdag. Wanneer mogelijk zou zij aanstaande vrijdagmiddag rond het middag uur bij jullie langs kunnen komen om de aanvraag te bespreken. Met vriendelijke groet, Tessa Pormes Gebiedsmakelaar (namens de Adviesgroep)



Faciliteren van bijeenkomsten waarmee buurtbewoners kennis en vaardigheden opdoen rondom duurzamer leven.

Wie

Kringloop West opende in maart 2021 haar deuren. We zetten ons in voor lokale, duurzame en betaalbare tweedehands producten. Ook willen we de kennis en vaardigheden van buurtbewoners m.b.t. duurzaamheid vergroten d.m.v. gratis thema workshops en kennissessies.

In de souterrain werken verschillende lokale makers (buurtbewoners die een ambacht beoefenen): een stoffeerder, meubelmaker, elektricien, fietsenmaker en binnenkort ook een naaiatelier. Zij betalen geen huur, maar helpen in de winkel en begeleiden straks dit initiatief vanuit hun werkplaats. Ook zullen wij andere duurzaamheidsexperts vragen om de workshops en kennissessies te geven.

Tijdens de gratis kennissessies deelt een expert adviezen om duurzamer te leven. Via sociale media vragen we bewoners vooraf welke thema’s ze willen behandelen, bijv. ‘vegan eten’, ‘een duurzame kledingkast’ en ‘energie besparen in huis’ (zie afbeelding).

De gratis workshops gaan over bijvoorbeeld het maken van je eigen bijenhuisjes tot het creëren van body scrub van koffie residue. Onder begeleiding van deskundigen, buurtgenoten en of onze lokale makers krijgen de deelnemers les. Alle workshops hebben een duurzame thema.

De workshops en kennissessies moeten plaatsvinden in de werkplaatsen ruimte A, B, en C in het bovenaanzicht. Op dit moment zijn deze niet geschikt om groepen te ontvangen. Er is o.a. onvoldoende licht en ventilatie en andere voorzieningen (zie begroting) om dit te faciliteren.

Wat

We richten ons op een verscheidenheid aan bewoners van stadsdeel West: zij die duurzamer willen leven, maar niet weten waar te beginnen. Die kapotte producten willen herstellen, maar niet weten hoe. Of die hun (reparatie)kennis willen delen, maar niet weten met wie. Wij brengen ze samen.

We faciliteren onderling contact en uitwisseling van kennis en ervaring van bewoners en professionals m.b.t. repair/upcycling en duurzaam leven in het algemeen. Op lokaal niveau zetten we ons samen in voor een duurzame stad.

Door het thema duurzaamheid telkens vanuit een ander perspectief te behandelen, hopen we een divers publiek aan te spreken. Iedereen is welkom.

Buurtgenoten leren hun spullen opnieuw te waarderen, krijgen de kans hun reparatie kennis te delen en om inspiratie rondom duurzaam leven op te doen en uit te wisselen met gelijkgestemden. Om de interesse in dit initiatief te toetsen, hebben we een poll geplaatst op Instagram. 89% van de respondenten gaf aan geïnteresseerd te zijn.

We zullen een agenda opstellen voor de verschillende workshops en kennissessies. Kringloop West zal 2x per maand een gratis workshop of kennissessie organiseren voor buurtbewoners. Wij verwachten 20 tot 40 mensen per maand te bereiken via de gratis sessies. Binnen deze afspraken willen wij deze workshops en kennissessies 1 jaar aanbieden. Afhankelijk van het succes kunnen wij deze dan voorzetten.

Wij streven ernaar om de workshops te starten in maart 2022 (Afhankelijk van de planning van derden

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 9.362,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.