logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Kwieke clowns trekken de buurt in

Carla Dekker
06-09-2021 23:02 | | Frederik Hendrikbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Clowns bezoeken verpleeghuizen en speeltuinen, ze maken contact en zorgen voor een lach.

Wie

Ik ben Carla Dekker, buurtbewoonster Westerpark, doktersassistente, ex thuiszorgmedewerkster en improvisatie speler. Sinds een jaar of vijf speel ik als clown in verpleeghuizen (oa bij mediclowns), gehandicapteninstellingen en op straat.

Ik speel altijd in duo, wat betekent dat ik een tweede clown moet inhuren. Wij zijn als clown vrijwel niet geschminkt, maar wel met een neus op. Daarbij hoeven wij niet perse grappig te doen, maar gaan mee in de emoties van de mensen om ons heen. Wij improviseren alles en kunnen ook zingen. Het streven is altijd om een positieve indruk achter te laten(die vaak nog lang merkbaar is).

Medewerkers in verpleeghuizen zijn vaak verrast en ontroerd, vooral als we bij mensen in een diepe dementie reacties weten te ontlokken. En het mooie is dat er tussen bewoners meer interactie is tijdens en na ons bezoek.

Ook als wij kinderen bezoeken gaan wij in op hun behoeftes. Daarbij stimuleren wij onderlinge verbinding. We luisteren en reageren, met het doel dat ieder kind zich gezien voelt en een vrolijke tijd heeft. En daar genieten de ouders dan natuurlijk weer van.

Ik schat in dat we per bezoek wel 40 mensen een fijne middag bezorgen.

Wat

Ik heb gemerkt dat er in verpleeghuizen en andere instanties weinig geld beschikbaar is om optreden te verzorgen.

Er zijn 12 instanties met wie ik een bezoek van ong.1 tot 1,5 uur heb afgesproken, zij hebben akkoord gegeven en 40,- willen betalen per optreden. De data worden gepland tussen Nov 2021 en Febr 2022. Bij verpleeghuizen is het belangrijk dat de groepsgrootte per ruimte niet boven de 8 personen komt.

Omdat wij puur improviseren is ieder optreden uniek en is een reactie op de mensen of kinderen om ons heen. Wij werken als cliniclowns zie hun film: https://www.youtube.com/watch?v=ff-V78OT1Os

De clowns gaan dan oa. naar verpleeghuis de Poort, de Fagel, de Klinker, Nieuw Vredenburgh, de Rietvinck, de Werf, het Spaarnhout, Mozaiekhofje en de Bogt. Verder naar HvO Querido Roggeveenstraat en 2 speeltuinen van Dock in Westerpark. De verschillende locaties hebben toegezegd een eigen bijdrage van 40,- per locatie te betalen.

De lockdown-periode heeft deze (kwetsbare) groepen extra hard geraakt. Meer isolement, minder prikkels. Aangezien we nog steeds te maken hebben met beperkende maatregelen is het bieden van een origineel en inspirerend programma voor deze groepen juist nu nog erg belangrijk.

Totale kosten van initiatief:

€ 3.348,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.868,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.