logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

AED apparaat bij het Buurtbeheerdershuisje op GWL terrein

Marjo Kroese
14-10-2019 00:00 | |

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: Regiegroep heeft deze aanvraag niet gehonoreerd.We willen graag voor de buurt een City AED; een draagbaar apparaat dat hartritme kan herstellen bij een hartstilstand.

Wie

Ik ben Marjo Kroese, voorzitter van de GWL koepelvereniging; een verenining met 600 leden (alle bewoners van het GWL-terrein). Op ons leefbaarheidsoverleg waar iedere bewoners onderwerpen kan inbrengen, heeft onlangs een bewoner gepleit voor de aanschaf van een AED. Alle aanwezigen (ca. 20 bewoners) waren akkoord met dit plan.

Wat

In de buurt van het GWL-terrein zijn slechts beperkt AED’s beschikbaar: parkeergarage Q-park (achter slot en grendel in een kantoortje), bij Café Amsterdam in de keuken (alleen tijdens openingstijden) en bij de Houtlet aan de Van Slingelandtstraat.
Een AED verdubbelt de overlevingskans bij een hartstilstand. Een reanimatie moet zo snel mogelijk worden opgestart, maar in ieder geval binnen zes minuten (vanwege het feit dat hersenen niet zonder zuurstof kunnen).
Aanrijtijden van ambulances in Amsterdam overschrijden de zes minuten: in 94% van de gevallen is binnen 15 minuten een ambulance ter plaatse. Dat is dus langer dan zes minuten. Door AED’s op te hangen (en door te zorgen dat buurtbewoners weten hoe ermee om te gaan) vergroten we de overlevingskans bij een hartstilstand in de buurt. Daarom willen we een AED ophangen aan het buurtbeheerdershuisje midden op het GWL terrein.
Over de City AED, de AED van onze keuze, hierbij wat infomatie:
City AED is ontstaan uit een burgerinitiatief om goede en 24/7 openbare AED’s te plaatsen en te beheren zodat deze snel ingezet kunnen worden bij een hartstilstand. Op basis van praktijkervaringen is het City AED concept ontwikkeld: een gestandaardiseerde 24/7 openbare AED in een buitenkast, inclusief alle zaken daaromheen zoals: AED locatiekeuze (6-minutenzone), financiering, beheer en onderhoud, bewaking, verzekering, training, publieksvoorlichting etc.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 1.700,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.