logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

GWL Hoogstamfruitbomen

Michel Floris
26-07-2021 14:14 | | Ecowijk

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Onderhouden 63 hoogstamfruitbomen op het GWL terrein en organiseren pluk en bakdag met appeltaart eten in september

Wie

- Op het GWL-terrein staan 63 hoogstamfruitbomen. De oudste zijn geplant in maart 1998. Sindsdien worden ze onderhouden door een groep van zo'n 20 GWL bewoners. In die 23 jaar zijn ze gegroeid van kleine staakjes naar prachtige, gezichtsbepalende fruitbomen.
- In het voorjaar snoeien we de fruitbomen. Al sinds 1998 begeleidt Gerrit, een zeer ervaren snoeier van de POMologische Vereniging NH, ons daarbij. Leerzaam en leuk. Voor de verdieping mogen vrijwilligers een basiscursus snoeien bij de POM volgen.
- Op een zaterdagochtend in het najaar plukken we de appels en peren. Bij dat plukken nodigen we de buurtkinderen uit om te komen helpen. Dan mogen ze de ladders op, de bomen in, om naar de hoogste appels te klimmen. Aansluitend gaan de vrijwilligers met de oogst thuis appeltaarten en stoofpeertjes maken. De standaardingrediënten krijgen ze mee. Iedereen heeft zijn eigen recept. Rond 5 kunnen alle GWL bewoners (jong en oud) bij het buurtbeheerdershuisje appeltaart komen eten. Er staan wel 15 tot 20 verschillende taarten op tafel. Ook is appel- en perensap voor de dorst.
- Ik ben Michel Floris, bewoner van het GWL terrein. Sinds 2008 organiseer ik het jaarlijkse onderhoud en de pluk en bakdag. Als voorzitter van de GWL Hoogstamfruitbomengroep dien ik het initiatief in.

Wat

- Door goed onderhoud van de fruitbomen blijven ze mooi en geven ze veel fruit.
- Doordat het snoeien wordt gedaan door zo'n 20 buurtbewoners van het GWL voelen zij zich betrokken bij de fruitbomen. Ze letten gedurende het jaar extra op de bomen.
- Niet alleen op de snoeidagen komen de vrijwilligers elkaar tegen. Doordat ze elkaar van het snoeien kennen, is de drempel klein om ook op andere momenten contacten te leggen. Dat zorgt voor veel cohesie in de wijk.
- Veel buurtkinderen weten dat in september appeltaart wordt uitgedeeld. Ze weten ook dat ze alleen dan in de bomen mogen klimmen. Ze weten dat ze de appels in de zomer, als ze nog niet rijp zijn, aan de bomen moeten laten hangen. Immers, alleen dan krijgen ze appeltaart. Als ik in augustus of september op straat loop, vragen buurtkinderen wanneer de appeltaart komt.
- Op het uitdelen van de appeltaart komen tussen de 50 en 100 buurtbewoners af, jong en oud. Zo leren mensen elkaar beter kennen.
- Op de website www.gwlfruitbomen.nl staan foto's van de afgelopen jaren.

Totale kosten van initiatief:

€ 497,50

Toegekend buurtbudget:

€ 497,50

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.