logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Van Top tot Teen De zesde Fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt

Frans van Tartwijk
05-05-2021 12:04 | | Zeeheldenbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!De 6e Fotowedstrijd Zeeheldenbuurt. Ingezonden foto’s van buurtbewoners uit West zijn te zien in de Zeeheldenbuurt.

Wie

Ik ben Frans van Tartwijk, buurtbewoner. Al vijf keer organiseerde ik de Fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt. Ik werk daarin samen met Marius van Melle, buurtkamer Parlarie, en Stichting Kunsttraject. In de 6 Kunsttrajectetalages en in de Buurtkamer zullen de ingezonden foto’s te zien zijn.

In de zesde fotografiewedstrijd Zeeheldenbuurt gaat het om foto’s van mensen. Maak een foto van je vrouw, man, kind, vriend, buurvrouw, collega, mede-buurtbewoner, jezelf of iemand anders. Dat kunnen portretten zijn, maar bij voorbeeld ook verklede mensen. De fotowedstrijd van 2021 wordt meer een expositie en minder een wedstrijd. Iedere inzender mag twee foto’s insturen waarvan er een door een door de deskundige jury wordt uitgekozen om geëxposeerd te worden in de 6 Kunstetalages in de Zeeheldenbuurt. Zo zullen de etalages helemaal vol hangen met foto’s van mensen. De jury kiest uit alle foto’s twee foto’s die op groot formaat ( 100 x 140 cm ) in de buurtkamer te zien zullen zijn. Belangrijk is dat alle geportretteerden toestemming geven voor het exposeren van hun portret.

Wanneer de Corona-maatregelen dat toelaten zal er een feestelijke prijsuitreiking/opening zijn op Zondagmiddag 3 Oktober. We wandelen langs de etalages en ter plekke kan er gestemd worden voor de publieksprijs. Sociale media en e-mail worden gebruikt voor de oproep en uitnodiging. Alle buurtbewoners uit de Amsterdam-West, Prinseneiland en Jordaan kunnen insturen. www.facebook.com/fotografiewedstrijd

Wat

De Fotografiewedstrijd bestaat al vijf jaar. Veel buurtbewoners sturen foto’s velen doen dat iedere keer weer. De afgelopen twee jaren waren van alle inzenders foto’s op klein formaat te zien in buurtkamer Parlarie, en 6 foto’s op posterformaat in de Kunsttrajectetalages. Dit jaar draaien we dat om. Van iedereen zal een foto van 30 x 40 cm in de etalages te zien zijn. Zo wordt het meedoen belangrijker en het winnen onbelangrijker.
Het gaat dit jaar om foto’s van mensen die van top tot teen in beeld zijn. Om een prachtige foto te maken is nog maar weinig technische kennis nodig. Goed kijken en originaliteit zijn daarom het belangrijkste. Zo verdwijnt de grens tussen professionele en amateur-fotografie. Er sturen ook ieder jaar kunstenaars is maar die winnen zelden. De Kunstetalages en Parlarie liggen verspreid door de buurt en zo zijn er her en der in de buurt foto’s van en over buurtbewoners te zien. De prijsuitreiking was altijd drukbezocht. Het stemmen voor de publieksprijs was spannend en voer voor discussie. Zo leren buurtbewoners elkaar kennen en wordt de anonimiteit doorbroken. Ook op de Facebookpagina- waar alle foto’s en een beeldverslag van de opening te zien zijn- wordt druk bezocht. In de 6 Kunsttraject-etalages is het hele jaar door goede hedendaagse kunst te zien, maar tijdens de twee maanden van de expositie van de Fotowedstrijd is de buurt zelf aan zet. Gedurende de rest van het jaar gaan de mensen met grotere interesse naar de kunst in de etalages kijken.

Totale kosten van initiatief:

€ 1.465,00

Toegekend buurtbudget:

€ 1.290,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

KNOOPPUNT WESTERPAR | 20 mei 2021 19:28

KNOOPPUNT WESTERPARK steunt dit initiatief. In 2017 maakten wij een reportage over dit terugkerende project. <a href="https://www.youtube.com/watch?v=iGwrKJslz34">https://www.youtube.com/watch?v=iGwrKJslz34</a>

BUURTVUIST! | 7 juni 2021 15:17

was er geen samenwerking met de 50-jarige op sterven na dood zijnde buurtkrant dan? die had toch vrijwel elke fotowedstrijd al dan niet wervend verslagen...

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.