logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Buurt-afhaalmaaltijden

Jan Willem van Beusekom
17-03-2021 15:19 | | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Budget is toegekend,onder de voorwaarden dat ook anderen die er om vragen de pannen mogen gebruiken als jullie ze niet nodig hebben.Het organiseren van buurt-afhaalmaaltijden ten tijde van de coronacrisis in de Spaarndammerbuurt

Wie

Buurthulp West en Hebron dragen bij aan bestrijding van armoede in de Spaarndammerbuurt. Sinds het begin van de eerste lockdown delen wij gratis maaltijden uit, inmiddels zijn dat er 100 per week. Deze maaltijden zijn voor bewoners die met weinig rond moeten komen en (net) niet in aanmerking komen voor de voedselbank of soms tijdelijk helemaal geen inkomen hebben.
Sinds eind 2020 zijn fondsen waar we een aanvraag deden opgeraakt. Momenteel spreken wij onze eigen reserves aan om door te kunnen gaan. Om de maaltijd te kunnen blijven uitgeven, zijn er financiële middelen nodig, zowel in de directe zin voor het maken van de maaltijd (voedsel etc.), als in indirecte zin voor onkosten(zaalgebruik, gas, water, licht, schoonmaakkosten en beschermende materialen voor de koks covid-19), coördinatie en informatievoorziening. Vanwege het aantal van 100 maaltijden zijn er grotere pannen nodig om dit aantal goed te kunnen maken. Ook schakelen we over op duurzame maaltijdbakjes, helemaal nu er 100 bakjes per week uit gaan. Recyclen bleek helaas te bewerkelijk, niet hygiënisch genoeg en logistiek onhaalbaar.
Bij de voedseluitgifte zijn tal van buurtbewoners betrokken als vrijwilliger. Ze zijn onmisbaar bij het maken, uitdelen en bezorgen (de meest kwetsbare mensen) van de maaltijd. In deze aanvraag is daarom bewust begroot voor een individueel bedankje en een afsluitend gezamenlijk moment (als de omstandigheden dat weer toelaten) om hen hartelijk te bedanken voor het mooie werk dat ze doen

Wat

Voor de Buurtbewoners uit de Spaarndammerbuurt.

Wat willen we bereiken:
* het ondersteunen van buurtbewoners die het financieel moeilijk hebben door middel van een extra warme gezonde maaltijd
* de voedseluitgifte is een kans om met buurtbewoners in contact te komen. In de achterliggende maanden hebben we gemerkt dat het een signalerende functie heeft. Hierdoor signaleren we eerder hulpvragen en kunnen we buurtbewoners ondersteunen in wat nodig is.
* We hebben gemerkt dat mensen die in de rij staan, regelmatig een praatje met elkaar maken. Het is een plek van ontmoeting en doorbreekt de schaamte, immers je buurtgenoot staat ook in de rij.

NB We vragen budget aan t/m 26 augustus, dus tot en met de zomer. Te zijner tijd zullen we kijken hoe het ervoor staat met corona en kunnen dan goed inschatten of en hoe we de activiteiten kunnen voortzetten. Omdat bij Buurthulp West Ditta is vertrokken in december 2020 en ik, Jan Willem, eerst ingewerkt moest worden, kunnen we nu pas deze aanvraag doen.

Totale kosten van initiatief:

€ 9.211,00

Toegekend buurtbudget:

€ 9.211,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.