logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Creatieve schrijfworkshops voor buurtbewoners

Stadsdeel West
29-03-2019 10:07 | |

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Wekelijkse schrijfworkshops waarin (kwetsbare) buurtbewoners hun schrijftalent en hun sociale netwerk ontwikkelen.

Wie

De Kantlijn. Complimenten, tips en verbeterpunten worden opgemerkt vanuit de kantlijn. Wie in de hectiek van het centrum staat, heeft vaak geen overzicht, geen afstand. Voor reflectie is ruimte nodig. De kantlijn dus.

Schrijverscollectief Kantlijn wordt gevormd door veelal ontheemde en soms kwetsbare buurtbewoners die in een wekelijkse schrijfworkshop hun creatieve schrijftalent ontwikkelen. Dat gebeurt onder leiding van professionele schrijvers. De workshops vinden plaats bij Ondertussen in de Spaarndammerbuurt, een plek waar ontmoeting tussen oude en nieuwe bewoners en ondernemers en kunstenaars centraal staat. De deelnemers treden op met hun teksten naar buiten d.m.v. optredens door de stad, o.a. twee maal per jaar op podium Volta. De teksten die in de workshops worden geschreven worden gepubliceerd in de Z! krant, de Amsterdamse straatkrant en worden zodoende gelezen door duizenden Amsterdammers.

Wat

De thema's waarover in de workshop wordt geschreven, sluiten aan op de leefwereld van de deelnemers (bijv. schaamte, ontworteld zijn, familie, nieuw begin). Om die reden helpt schrijven de deelnemers om orde in de chaos te scheppen en door anderen gehoord te worden, zelfs om vervelende ervaringen te verwerken. Nare en vervelende ervaringen kunnen al schrijvend worden veranderd in iets moois: gedichten/korte verhalen waar in de workshop en tijdens optredens naar wordt geluisterd en die door de lezers van de Z! krant worden gelezen. De teksten die in de workshop worden geschreven zijn rauw, grappig en ontroerend.

De wekelijkse workshops vormen een veilige omgeving en het schrijven, gepubliceerd worden en optreden doet het zelfvertrouwen toenemen en versterkt en vergroot het sociale netwerk. Door deelname worden de deelnemers letterlijk gezien en gehoord. Door publicatie en optredens door de stad krijgen ze letterlijk weer een plek in de samenleving, in de stad en de buurt.

Voor de buurt en buurtbewoners geldt dat de teksten die in de workshops worden geschreven en die worden voorgedragen en gepubliceerd ervaringen beschrijven die voor veel mensen een 'ver van mijn bed show' zijn. Maar tegelijkertijd zijn ze ook herkenbaar; ze beschrijven wezenlijk menselijke ervaringen. Zo zorgen de creatieve schrijfworkshops ervoor dat er verbinding gemaakt wordt tussen mensen in 'de kantlijn' (nadrukkelijk tussen aanhalingstekens) en mensen in 'het centrum'.

Totale kosten van initiatief:

€ 4.804,00

Toegekend buurtbudget:

€ 3.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.