logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Verbeter de buurt, begin met je grijper.

Peter Siegel
11-02-2021 11:03 | | Staatsliedenbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Regiegroep is akkoord. We zijn erg blij met de inzet van Peter. Juist door de verbindende activiteiten maakt hij het verschil.Mensen willen zelf zwerfafval in hun buurt kunnen opruimen, een grijper helpt daarbij.

Wie

Ik heet Peter Siegel en geef al jaren les over de plastic soep en andere duurzame problematiek. Mede hierdoor weet ik het belang van een schone buurt en actieve buurtbewoners die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Daarom organiseer ik regelmatig opruimacties in de buurt en vooral in het park.

Wat

Ten eerste wil ik actieve buurtbewoners helpen om hun eigen straatje schoon te houden. Ze raken vaak gefrustreerd over het zwerfafval, maar hebben geen zin om te bukken of hun handen vies te maken. Met een grijper doen ze dat wel.
De tweede groep mensen die ik wil bereiken zijn de andere buurtbewoners: als mensen hun buren de straat zien opruimen, zijn ze meer geneigd om het ook te doen of om voor minder vervuiling te zorgen. Veel buurtbewoners komen met elkaar in contact tijdens het opruimen, wat voor meer verbinding zorgt.

Dit draagt niet alleen bij aan een schonere buurt, maar ook een veiligere: criminelen kiezen vaak voor slecht onderhouden buurten omdat daar minder sociale controle is en minder verbinding. Vaak hoor je van mensen die beginnen met opruimen, ook andere aspecten van hun leven verduurzamen: minder plastic kopen, gezonder eten, meer buitenlucht opzoeken, meer contact met de buren zoeken etc.

Tot nu toe heb ik +/- 50 grijpers uitgedeeld en er blijkt nog steeds veel vraag. Ik krijg bijna wekelijks nog aanvragen voor grijpers en daarom deze aanvraag. Door het uitdelen van de grijpers heb ik nauw contact met de mensen die opruimen en kan ik daardoor verbindende opruimacties organiseren. Alle deelnemers reageren nog steeds enthousiast over hun grijpertje overigens: dan krijg ik een mail met een "opruimfoto".

Tot nu toe hebben 3 mensen hun grijper teruggegeven aan mij omdat ze hem te weinig gebruikten. Deze grijpers heb ik weer aan andere mensen gegeven.

Totale kosten van initiatief:

€ 776,15

Toegekend buurtbudget:

€ 776,15

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.