logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Cadeautje om thuis energie te besparen.

Peter Siegel
07-11-2020 14:43 | | Westerpark

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep:Alle sociale huurders van de Staatsliedenbuurt kunnen een cadeautje ophalen om thuis te besparen op energiekosten.

Wie

Wanneer ik mensen vertel dat een goedkopere en gezondere levensstijl, heel goed samen gaat met een duurzamer leven en met ze verken hoe zij dat op manieren kunnen doen die bij hen persoonlijk passen, dan wordt het onderwerp praktisch en interessant. Als energiecoach kom ik bij mensen thuis en kan er door een paar kleine aanpassingen in huis jaarlijks al zo'n €155,- worden bespaard.

Bij Hoodlab kwam ik in contact met grote gezinnen die een klein aantal vierkante meters wonen en wie nauwelijks rondkomen aan het eind van de maand. Dit zijn mensen die ik normaal gesproken niet bereik als energiecoach. Voor sommige culturen is het geen optie om mij over te vloer te hebben. Echter is er weinig kennis van dit onderwerp en zijn de associaties met duurzaamheid vaak negatief, terwijl het juist voor mensen die krap bij kas zitten van grote waarde kan zijn.

Toen Wendela (van Hoodlab) mij aan Mieke (woningcorporatie Rochdale) voorstelde, kwamen er ideeën op tafel om deze groep een handreiking te doen. Wat als we mensen een cadeautje geven om thuis zelf de eerste stappen te zetten in het drukken van energiekosten, in ruil voor hun contactgegevens, zodat we ze later nog kunnen benaderen voor een gratis energiecoach? Inmiddels zijn Stichting !Woon, de plaatselijke duurzame bouwmarkt Eco-Logisch en drie andere woningcorporaties (financieel en organisatorisch) aangehaakt op deze plannen!

Wat

Er zijn ruim 4000 sociale huurwoningen in de Staatsliedenbuurt. Dit zijn mensen die het niet breed hebben, waardoor een groot maatschappelijk thema als duurzaamheid ver van hen af staat, terwijl een paar kleine eenmalige ingrepen juist voor hen veel verschil kan maken.
Mensen worden ook blij als ze iets kunnen bijdragen aan iets groters, vooral wanneer het gaat om een kleine aanpassing van hun leven waar ze zelf ook de vruchten van plukken.

De sociale huurders worden bereikt door hun woningcorporatie middels communicatie over het cadeautje dat ze kunnen ophalen bij de Greenbox. Bij deze kleine zeecontainer in de buitenlucht, is ruimte voor een warme ontmoeting, een openhartig gesprek en inspirerende informatie. De plek wordt geheel volgens covid maatregelen ingericht. We sturen iemand van het team langs bij mensen die de locatie niet kunnen bereiken. Met de content die we maken (verhalen, fotografie en filmpjes), verspreiden we de positieve impact en vergroten we het bewustzijn.

We hebben 3 doelen met dit project:
1) we willen mensen koppelen aan een energiecoach om ze op energie te laten bezuinigen
2) we willen het gesprek aangaan om te onderzoeken hoe bewoners zich tot duurzaamheid verhouden
3) het creëren van positieve associaties rondom dit thema: met klein doen draag je aan iets groots bij en dat voelt lekker!

We zien de Greenbox als de start van een beweging waarbij lokale partijen en bewoners samen optrekken in het verduurzamen en vitaler maken van de buurt.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 17.500,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.