logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Kantlijn - schrijfworkshops voor buurtbewoners

Schrijverscollectief Kantlijn
01-10-2020 11:39 | | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Het budget is toegekend, onder de voorwaarden dat bij afrekening rekening wordt gehouden met de niet gegeven of digitaal gegeven cursussen die goedkoper zullen zijn. Achteraf is verantwoording nodig, waardoor ook subsidie zal moeten worden terug betaald over de niet gehouden of anders gehouden bijeenkomsten. Verzoek van de Horizon om eigen koffie mee te nemen indien daar de bijeenkomsten worden gehouden.Schrijfworkshops waarin kwetsbare buurtbewoners hun hun schrijftalent ontwikkelen en hun sociale netwerk versterken.

Wie

Kantlijn wordt gevormd door kwetsbare buurtbewoners. In wekelijkse workshops in Buurtcentrum de Horizon ontwikkelen ze hun schrijftalent en versterken ze hun sociale netwerk. De workshops worden gegeven door professionele schrijvers. Deelnemers treden met hun teksten naar buiten d.m.v. optredens in de stad, o.a. twee keer per jaar tijdens een zelf georganiseerd optreden in de Spaarndammerbuurt (Kantlijn Live). Ook worden de teksten die in de workshops worden geschreven gepubliceerd in de Z! krant, de Amsterdamse straatkrant.

Het schrijverscollectief bestaat uit 25 - 30 buurtbewoners waarvan er wekelijks 15 bij elkaar komen. Met 45 schrijfworkshops op jaarbasis betekent dat 675 deelnames. Kantlijn wordt ondersteund door 12 vrijwilligers (docenten, gastvrouwen en heren, redacteurs).

Juist in deze tijd is het van belang dat mensen zich met elkaar kunnen blijven verbinden, hun angsten en onzekerheid kunnen delen. Helemaal voor mensen met een doorgaans kwetsbaar sociaal netwerk, die qua leeftijd (en soms qua gezondheid) tot de risicogroep behoren. Daarom is veiligheid belangrijk. De workshop wordt gegeven in een ruimte waarin 1,5 meter afstand mogelijk is. Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden (max 15) en thuis blijven bij klachten.

Wat

Schrijven helpt deelnemers / buurtbewoners om vervelende ervaringen te delen en te verwerken, om orde in de chaos te scheppen en letterlijk door anderen gehoord en gezien te worden. Nare en vervelende ervaringen kunnen al schrijvend worden veranderd in iets moois: gedichten / korte verhalen waar in de workshop en tijdens optredens naar wordt geluisterd en die door de lezers van de Z! krant worden gelezen ( de teksten worden gehoord en gelezen door duizenden Amsterdammers); daardoor voelen deelnemers zich letterlijk gehoord en gezien. Ontzettend waardevol voor mensen die het gevoel ‘aan de kant’ te staan maar al te goed kennen.
De meeste deelnemers hebben te maken met een krappe financiële situatie en/of schulden, psychiatrische kwetsbaarheid, beperkt sociaal netwerk en/of ervaren grote afstand tot de arbeidsmarkt. De workshops vormen voor buurtbewoners / deelnemers een veilige omgeving en het schrijven, gepubliceerd worden en optreden doet het zelfvertrouwen toenemen en versterkt en vergroot en versterkt het sociale netwerk. Want: deelnemers / buurtbewoners kijken ook buiten de workshops naar elkaar om en vinden in én buiten de workshop bij elkaar een luisterend oor. Door publicatie en optredens door de stad krijgen ze een plek in de samenleving, in de stad en de buurt. Zo zorgen de creatieve schrijfworkshops er bovendien voor dat er verbinding gemaakt wordt tussen mensen in 'de kantlijn' (nadrukkelijk tussen aanhalingstekens) en andere buurtbewoners.

Totale kosten van initiatief:

€ 9.923,40

Toegekend buurtbudget:

€ 3.629,40

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.