Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: De adviesgroep vindt de aanvraag niet buurtgericht genoeg. De studenten wonen hier maar even en studenten zullen in andere buurten waarschijnlijk dezelfde verhalen hebben. Omdat de studenten maar even in de Spaarndammerbuurt wonen zullen ze waarschijnlijk weinig binding hebben de buurt. Daarom wordt de aanvraag afgewezen.
Dit boek onthult de wereldstad Amsterdam als klaslokaal met verhalen van studenten uit de Westerparkbuurt.
Mijn naam is Donna Arlinda Tjin Kam Jet en ik woon in de Spaarndammerbuurt. Als betrokken buurtbewoner zet ik mij in voor het bevorderen van verbinding en tegengaan van eenzaamheid binnen de Westerparkbuurt. Hier heb ik de afgelopen jaren op veel verschillende manieren uitdrukking aan gegeven. Zo initieerde ik verschillende kunst- en omgevingsprojecten (denk bijvoorbeeld aan de Mozaïekbank op de Tasmanstraat), bracht ik verschillende kookboeken uit met daarin recepten voor en door buurtbewoners, ondersteunde ik lokale vrouwengroepen en verzorgde ik in samenwerking met de GGD HACCP-trainingen binnen de buurt.
Mijn meest recente, afgeronde project is het boek ‘Goud voor Oud’, waarin de persoonlijke verhalen en portretten van 35 senioren uit de Spaarndammerbuurt zijn vastgelegd. Door hen op deze manier in de schijnwerper te zetten, werd er aandacht gevraagd voor een stukje bijna-vergeten geschiedenis van de stad. Bovendien bevorderde de publicatie het gevoel van eigenwaarde van de deelnemers en droeg het bij aan de sociale cohesie in de buurt, door de jongere generaties beter bekend te maken met de verhalen van de oudere generatie.
Het boek, dat werd gepresenteerd in januari 2025, werd met veel enthousiasme ontvangen door de buurt maar ook daarbuiten. Zo is het boek ook opgenomen in de collectie van de OBA.
Vanwege het succes van ‘Goud voor Oud’ zou ik nu graag een nieuw verhalenproject opzetten. In dit project staan niet de senioren, maar de studenten in deze wereldstad centraal. Graag zou ik deze studenten hun verhalen verzamelen en bundelen in een boek, getiteld ‘Studenten in een Wereldstad’, in samenwerking met de OBA.
Het vooronderzoek voor dit project is al gestart. We streven ernaar de uiteindelijke publicatie van het boek in november-december 2025 te laten plaatsvinden, met daaropvolgend de presentatie bij de OBA Spaarndammerbuurt.
Onder de noemer ‘Studenten in een Wereldstad’ wil ik graag de verhalen en ervaringen van studenten woonachtig in de Westerparkbuurt in boekvorm vastleggen. Dit boek onthult de Wereldstad als klaslokaal met rauwe, onverbloemde verhalen van studenten die hun weg zoeken in het doolhof van studie en leven.
De studentenpopulatie in de Westerparkbuurt groeit gestaag en bestaat uit een heel diverse mix aan mensen. Van net beginnende student tot einde-jaars studenten tot net afgestudeerden, allemaal hebben zij hun eigen verhaal en belevenissen. Wat heeft hen naar Amsterdam gebracht, hoe ervaren zij het studentenleven, lukt het hen hun plek hier te vinden? Voor wat voor uitdagingen zien zij zich gesteld en wat zijn hun wensen voor de toekomst?
Door dit boek en de verhalen die hierin zijn opgenomen willen we verschillende generaties dichter bij elkaar brengen en onderling begrip stimuleren. Het boek zal worden gepresenteerd aan alle buurtbewoners bij de OBA Spaarndammerbuurt en zal daar in de collectie worden opgenomen. Zodoende vormt het een informatief en leerzaam naslagwerk, toegankelijk voor een ieder.
Het doel is om de verhalen van 30 a 35 studenten vast te leggen in het boek. Het wervingsproces hiervoor is inmiddels al van start gegaan: voor het vinden en benaderen van de deelnemende studenten krijg ik assistentie van 2 enthousiaste studenten die goed thuis zijn in de lokale studentengemeenschap en die het belang van dit project ondersteunen.
Bij de OBA Spaarndammerbuurt komt een grote poster te hangen en flyers te liggen, die studenten oproepen hun verhaal te delen in het boek.
Daarnaast vormen de student-assistenten een mooie toegang tot de doelgroep. Zij delen de oproep via Whatsapp-groepen en mond-op-mond reclame.
Daarnaast maak ik gebruik van een één-op-één benadering, door zelf in gesprek te gaan met studenten in de Westerparkbuurt.
De presentatie van het uiteindelijke boek wordt aangekondigd via de kanalen van de OBA (website, socials, posters en nieuwsbrief), Stadsdorpers Westerpark, facebook en mond-op-mond reclame.
Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: De adviesgroep vindt de aanvraag niet buurtgericht genoeg. De studenten wonen hier maar even en studenten zullen in andere buurten waarschijnlijk dezelfde verhalen hebben. Omdat de studenten maar even in de Spaarndammerbuurt wonen zullen ze waarschijnlijk weinig binding hebben de buurt. Daarom wordt de aanvraag afgewezen.
Nog geen reacties