Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep:
De Eetbare Stoep een micro-stadstuinproject in de openbare ruimte in het Westerpark, iedereen is welkom
De Eetbare Stoep is een zeer laagdrempelig micro-stadstuinproject dat sinds april 2021 in de openbare ruimte wordt ontwikkeld. Sloterijderdijkerweg 22 - bij de hoofdingang van Nut en Genoegen. Het begon als een klein experiment in de buurt, waarbij een versteende stoep werd omgetoverd tot een groene, eetbare tuin. Het project heeft sindsdien veel belangstelling gewekt en fungeert als inspiratiebron voor buurtbewoners die zelf ook hun leefomgeving willen vergroenen. We willen laten zien dat ecologisch tuinieren, in de openbaren ruimte kan. De moestuinbakken in De Eetbare Stoep worden gezamenlijk onderhouden door deelnemers uit de wijk en maken duurzame stadslandbouw zichtbaar en toegankelijk. We tuinieren zo ecologisch mogelijk, en eetbaar voor mens en/of dier.
Het initiatief biedt niet alleen een praktische invulling van een groene stad, maar heeft ook een belangrijke educatieve en sociale functie. Door middel van workshops en gezamenlijke tuinmomenten leren deelnemers over biologische teelt, permacultuur en het belang van een gezonde bodem. Het project draagt bij aan een groener, gezonder en socialer Amsterdam, waarbij voedselproductie wordt gekoppeld aan de openbare ruimte.
We werken samen met De tuinen van Westerpark, In het groen met Iris en IVN en Buurtgroen020
In 2025 willen we een nieuwe groep buurtbewoners betrekken uitnodigen om deel te nemen. We hopen ook jongeren te betrekken. Veel jongeren maken zich zorgen over klimaatverandering en biodiversiteit, maar weten niet altijd hoe ze een actieve bijdrage kunnen leveren. De Eetbare Stoep laat op een laagdrempelige manier zien hoe, voedsel, stadslandbouw kan bijdragen aan een duurzame toekomst voor iedereen.
Met het initiatief De Eetbare Stoep 2024 willen we buurtbewoners inspireren om op kleine schaal aan stadslandbouw te doen en te ervaren hoe eenvoudig en waardevol het is om eetbare planten te laten groeien in de openbare ruimte. Dit project biedt niet alleen een kans om kennis te maken met natuurlijk tuinieren, maar versterkt ook de sociale verbindingen in de buurt.
Onze manier van tuinieren is volledig ecologisch. We werken met biologische zaden en planten, gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en houden zoveel mogelijk rekening met het bestaande ecosysteem. Door te werken met een diversiteit aan inheemse en eetbare planten versterken we de biodiversiteit en trekken we bestuivers zoals bijen en vlinders aan. We verbeteren de bodem met natuurlijke compost en mulch, en experimenteren met technieken zoals wisselteelt en polycultuur om een gezond evenwicht in de tuin te behouden. Zo ontstaat een levendige, groene plek waar mens en natuur samenkomen.
De groep actieve deelnemers varieert per seizoen. In de zomer bestaat de kern uit ongeveer 10 mensen die zich actief bezighouden met het onderhoud en beheer van de moestuinbakken. Deze groep wisselt gedurende het jaar, afhankelijk van beschikbaarheid en interesse.
De impact van het project reikt echter veel verder dan alleen deze groep. Omdat De Eetbare Stoep op een drukbezochte wandelroute ligt, ontstaan er spontaan ontmoetingen met voorbijgangers.
Allereerst organiseren we jaarlijks ongeveer vijf activiteiten, zoals gezamenlijke plantdagen, oogstmomenten en thematische workshops. Tijdens deze activiteiten nodigen we buurtbewoners en geïnteresseerden uit om mee te doen. Dit zorgt ervoor dat we enkele honderden mensen per jaar op een laagdrempelige manier kennis laten maken met eetbaar groen.
Daarnaast maken we gebruik van bestaande netwerken en communicatiekanalen om ons initiatief te promoten. We verspreiden informatie via de nieuwsbrieven en sociale media van De Tuinen van Westerpark, Buurtgroen020, Voedselpark Amsterdam en andere groene initiatieven in de stad. Ook delen we updates via buurtplatforms en lokale Signal/Whatsappgroepen, Instagram etc zodat geïnteresseerden op de hoogte blijven van geplande activiteiten en de voortgang van het project.
Ter plaatse zorgen we ervoor dat voorbijgangers op een toegankelijke manier meer te weten kunnen komen over De Eetbare Stoep. We werken met informatieve bordjes bij de planten en leggen regelmatig contact met nieuwsgierige passanten. Deze spontane ontmoetingen zijn een belangrijke manier om mensen enthousiast te maken en uit te nodigen om zelf bij te dragen.
Tot slot zoeken we af en toe de media op. Artikelen in lokale nieuwsbladen of korte items op Amsterdamse stadszenders kunnen helpen om een breder publiek.
Totale kosten van initiatief:
€ 495,00
Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep:
Log in om een reactie te plaatsen:
Inloggen of registreren
Nog geen reacties