logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Aanvullende, toegankelijke beweeglessen

Annet Breure
24-05-2024 13:42 | Sociaal | Staatsliedenbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Perfecte aanvraag, het voldoet aan alle criteria. - Als het doorgang vindt na de opstartfase dan wel een eigen bijdrage vragen aan de deelnemers. - Alle aanwezigen zijn voor toekenning van het hele aangevraagde bedragNIA-techniek: serie van twaalf beweeglessen in Huis van de Wijk de Koperen Knoop.

Wie

Annet Breure: buurtbewoner (Van Limburg Stirumstraat 79) en Nia docente sinds 2013. Eerder werkte zij via Palet Welzijn in Zoetermeer, Waddinxveen, Gouda en gaf ook Nia lessen op yoga-scholen. Graag wil zij toegankelijke lessen voor buurtbewoners geven, om bij te dragen aan leuke en sociale beweegactiviteiten, die aanvullend zijn op het aanbod wat al bestaat. Annet is vaker om haar benadering van mensen en verbindende instelling gecomplimenteerd. Zij heeft ervaring met verschillende leeftijdsgroepen van senioren tot kinderen en mensen van verschillende achtergronden. Op het moment zijn er geen Nia lessen in Amsterdam. Nia lessen zijn een combinatie van vrolijke dans (met name jazzy), krachtige Martial arts (taekwondo-bewegingen en tai chi) en yoga, wat het evenwicht verbetert en ontspanning geeft. De muziek is divers en stimulerend.

Annet is ook actief op het gebied van natuureducatie (o.a. aan kinderen in samenwerking met KIEM/Wachterliedplantsoen en Natuurkamer bij Sloterplas) via www.plantenverhalen.nl

Haar doel met het bieden van deze Nia lessen, grotendeels vrijwillig, deels tegen sociaal maatschappelijk tarief is om de binding met de buurt te versterken en bij te dragen aan gezondheid. Na de les drinken we gezellig samen thee of koffie en kan er allerlei onderling worden uitgewisseld en elkaar beter leren kennen.

Twaalf lessen, op dinsdagmiddagen van 14:00-15:00 vanaf 13 aug t/m eind oktober.
In 2012 behaald Annet haart Nia white belt, daarnaast volgende zij in 2014 de Foundation Course Danstherapie aan Codarts en in 2015 deed ze de Healing Yoga opleiding bij Delight. Hiernaast danste ze zelf jarenlang bij o.a. Laura de Gaspari, Emilie Gallier, Dansdrift en speelde ze jaar lang capoeira en danst forro.

Wat

Continu blijkt uit onderzoek dat mensen te weinig bewegen. Gevarieerde beweging, matig-intensief, spier- en botversterkend is goed. Maar het moet ook leuk zijn want dan blijven mensen komen. Vanuit Combiwel is opgepikt dat er mensen zijn met interesse in Zumba-achtige lessen en yoga/tai-chi: In NIA zitten elementen van beiden, er worden verschillende bewegingsleren gecombineerd, waardoor het dynamisch en afwisselend is. Van top tot teen en zowel grotere spiergroepen als de kleine die zo belangrijk zijn voor het evenwicht. Dit alles op stimulerende muziek. De laatste deel van de les doet wat meer aan yoga denken en helpt ontspannen.

Bovendien zijn deze lessen ook een sociaal moment: mensen ontmoeten elkaar, delen de ervaring en kunnen na de les een kopje koffie of thee drinken, dat wordt aangeboden vanuit Combiwel/De koperen Knoop. Ook de zaal (Tuinkamer) wordt vanuit Combiwel ter beschikking gesteld en daarnaast spelen zij een rol in de PR.

De lessen zijn voor iedereen toegankelijk: de docent is ervaren met zowel minder- als goed mobiele mensen, van alle leeftijden. Zij begeleidt deelnemers in het kiezen van intensiteitsniveau’s.

De lessen worden gratis aangeboden voor de deelnemers om de toegankelijkheid zo groot mogelijk te houden. Wel is er de mogelijkheid om een donatie te geven: dit wordt dan ingezet voor extra lessen (na de reeks van 12) te realiseren. Hierin kunnen de deelnemers dus zelf aangeven of ze door willen.

Hoe

Via Combiwel, via het netwerk van Len van Berkum> en het Team sportservice Amsterdam: Wilma.

Via Flyers die op vershcillende plekken in de buurt wordt verspreid: Kerk en Buurt, Horizon, OBA, etc.

Via posts op de Westerpark-facebook pagina.

Via de app Next Door.

Totale kosten van initiatief:

€ 545,85

Toegekend buurtbudget:

€ 545,85

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.