logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

GWL Hoogstamfruitbomen 2024

Renate Snel
16-02-2024 10:41 | Openbare ruimte, Groen, Sociaal | Ecowijk

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep:Onderhouden 63 hoogstamfruitbomen op het GWL-terrein en organiseren pluk- en bakdag met appeltaart eten in sep. 2024

Wie

Op het GWL-terrein staan 63 hoogstamfruitbomen. De oudste zijn geplant in maart 1998. Sindsdien worden ze onderhouden door een groep van zo'n 20 GWL-bewoners. In die 26 jaar zijn ze gegroeid van kleine staakjes naar prachtige, gezichtsbepalende fruitbomen.
- In het voorjaar snoeien we de fruitbomen. Al sinds 1998 begeleidt Gerrit, een zeer ervaren snoeier van de POMologische Vereniging NH, ons daarbij. Leerzaam en leuk. Voor de verdieping mogen vrijwilligers een basiscursus snoeien bij de POM volgen.
- Op een zaterdagochtend in het najaar plukken we de appels en peren. Bij dat plukken nodigen we de buurtkinderen uit om te komen helpen. Dan mogen ze de ladders op, de bomen in, om naar de hoogste appels te klimmen. Aansluitend gaan de vrijwilligers met de oogst thuis appeltaarten en stoofpeertjes maken. De standaardingrediënten krijgen ze mee. Iedereen heeft zijn eigen recept. Rond 5 uur kunnen alle GWL-bewoners (jong en oud) bij het buurtbeheerdershuisje appeltaart komen eten. Er staan zo’n 15 tot 20 verschillende taarten op tafel (sommige jaren zelfs meer). Ook is appel- en perensap voor de dorst.
- In de overige maanden vinden zo nodig kleinschalige activiteiten plaats voor een goed beheer van de fruitbomen. Zoals het bemesten van de bomen (uiteraard met biologische mest) en extra snoei- en onderhoudsrondes.
- Eerder aangevraagd en verstrekt:
in 2021 € 497,50
in 2022 € 499,00
in 2023 € 499,00
https://buurtbudget.amsterdam.nl/westerpark/aanvraag/552 https://buurtbudget.amsterdam.nl/westerpark/aanvraag/846
https://buurtbudget.amsterdam.nl/westerpark/aanvraag/1258

- Ik ben Renate Snel, bewoner van het GWL-terrein. Ik ben een van de ondertekenaars van de bruikleenovereenkomst ‘openbaar groen Amsterdam West, Hoogstamfruitbomen GWL’. Als medeorganisator van de onderhoudsactiviteiten en de pluk- en bakdag dien ik dit initiatief in.

Wat

- Door goed onderhoud van de fruitbomen blijven ze mooi en geven ze veel fruit.
- Door het volgen van de basiscursus snoeien blijft de (collectieve) kennis die nodig is voor goed onderhoud op peil.
- Doordat het snoeien wordt gedaan door zo'n 20 buurtbewoners van het GWL voelen zij zich betrokken bij de fruitbomen. Ze letten gedurende het jaar extra op de bomen.
- Niet alleen op de snoeidagen komen de vrijwilligers elkaar tegen. Doordat ze elkaar van het snoeien kennen, is de drempel klein om ook op andere momenten contacten te leggen. Dat zorgt voor veel cohesie in de wijk.
- Veel buurtkinderen weten dat in september appeltaart wordt uitgedeeld. Ze weten ook dat ze alleen dan in de bomen mogen klimmen. Ze weten dat ze de appels in de zomer, als ze nog niet rijp zijn, aan de bomen moeten laten hangen. Immers, alleen dan krijgen ze appeltaart.
- Op het uitdelen van de appeltaart komen tussen de 50 en 100 buurtbewoners af, jong en oud. Zo leren mensen uit de buurt elkaar beter kennen. De appeltaartdag is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar bewoners van alle leeftijden naar uitkijken.
- Op de website www.gwlfruitbomen.nl staan foto's en verslagen van de afgelopen jaren, en veel meer.

Hoe

- Door aankondigingen in de GWL Nieuwsbrief, die wordt gelezen door meer 500 bewoners van het GWL-terrein.
- Door aankondigingen op te hangen in de trappenhuizen van de gebouwen op het GWL-terrein.

Totale kosten van initiatief:

€ 495,00

Toegekend buurtbudget:

€ 495,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.