logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Tijd voor Creativiteit

Mireille Buldeo Rai
29-12-2023 14:19 | Kunst & cultuur, Sociaal | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: De adviesgroep kent het bedrag toe. Omdat de kaders en richtlijnen zullen veranderen, zal de volgende keer ook inzichtelijk gemaakt moeten worden hoeveel tijd er vrijwillig in dit initiatief wordt gestoken. Daarnaast wil de adviesgroep dat mensen op de wachtlijst voorrang krijgen, dus dat daardoor de groep rouleert en het toegankelijk is voor iedereen.In de Spaarndammerbuurt gezamenlijk met andere bewoners 1 x pw, creatief bezig zijn onder begeleiding van een kunstenaar

Wie

De huidige deelnemers willen graag door met de workshop Tijd voor Creativiteit in 2024. Mensen uit de buurt komen bijeen om bij te komen van de drukte van alle dag en lekker creatief bezig te zijn. Ondertussen is er een groep van 8 mannen en vrouwen, die regelmatig komen en het gewoon fijn vinden om creatief bezig te zijn, samen, in stilte en geconcentreerd en soms juist gezellig en luidruchtig kletsend. De vorige mede-aanvragers Gerrie van Doorn, Margot Stokmans en Olga van Vliet, Linda en Jahaga deelnemers van deze workshop zijn er nog steeds.
Combiwel Buurtwerk ondersteunt en faciliteert dit initiatief, de bewoners en de kunstdocent.
De docent, ook al jaren woonachtig in de buurt, coördineert en organiseert en geeft uitleg, doet voorstellen, begeleidt, luistert en zorgt voor veiligheid. De docent heeft veel ervaring met het werken met kwetsbare groepen, mensen met burn-out, dementie, autisme, depressie etc en dat is nodig voor deze doelgroep, vandaar dat de workshops niet door vrijwilligers geleid wordt.
Het betreft nu de periode februari, maart, april, mei, juni, juli, augustus 2023, elke week op donderdagmiddag, behalve vakantie- en feestdagen.

Wat

Het belangrijkste doel van de workshop Tijd voor Creativiteit is om mensen creatief bezig te laten zijn met elkaar, afleiding , ontspanning.
Buurtbinding is daarbij ook belangrijk; de sociale samenhang en creatief bezig zijn is vaak de drijfveer. Er wordt met verschillende materialen en methoden gewerkt en op een toegankelijke manier kennis met kunst en cultuur mogelijk gemaakt.

Mensen leren elkaar kennen en waarderen elkaar. De samenstelling van de groep is multicultureel en er is uitwisseling van ideeën, inzichten en enthousiasme. Mensen vinden het fijn en blijven regelmatig elke week terugkomen.

Begeleiding met expertise is van groot belang voor de algehele cohesie en continuïteit. Vandaar dat we willen werken met een professionele kunstdocent die met veel ervaring expertise, oog voor veiligheid en persoonlijke aandacht een omgeving kan aanbieden die goed is voor de ontwikkeling van creativiteit.

Creatief zijn is een gezonde uitlaatklep juist voor deze doelgroep die bestaat uit mensen met en zonder een psychische gevoeligheid en kwetsbaarheid. Het is geen therapie, maar sommigen onderschrijven de therapeutische werking van regelmatige aanwezig zijn en samen creatief bezig zijn.

De kunstdocent verwijst deelnemers met (financiële) problemen door naar het buurtteam/hulpverlening. Het is één workshop per week waar grote behoefte aan is, gezien de maandag groep al vol is. De donderdaggroep is niet vol. Nieuwe deelnemers kunnen erbij, eventueel op een wachtlijst.

Hoe

De donderdaggroep heeft nu een groepsgrootte van circa 6 tot 8 personen. Via via. Bij meer aanmeldingen gaan we een wachtlijst hanteren. Er is een Whatappgroep waarin mensen kunnen aangeven of ze wel of niet kunnen komen.

De workshop wordt kenbaar gemaakt via de agenda van de Horizon en andere buurtcentra en samenkomstplekken (papieren agenda + website), lokale media, via-via, mond-tot-mond reclame, en de buurtwerkers en social media

Totale kosten van initiatief:

€ 2.913,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.913,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.