logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Kantlijn: schrijfworkshops voor buurtbewoners (2024)

Schrijverscollectief Kantlijn
22-10-2023 19:46 | Kunst & cultuur, Sociaal | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken

Dit initiatief is besproken in de adviesgroepvergadering. Er zal binnenkort een reactie van de adviesgroep volgen.

Budget toegekend


Kantlijn organiseert wekelijkse schrijfworkshops voor buurtbewoners in De Horizon. De workshops zijn gratis.

Wie

Kantlijn wordt gevormd door kwetsbare buurtbewoners. In een wekelijkse workshop in Buurtcentrum de Horizon ontwikkelen ze hun schrijftalent en versterken ze hun sociale netwerk. De workshops worden gegeven door professionele schrijvers. Deelnemers treden met hun teksten naar buiten d.m.v. optredens in de stad, o.a. twee keer per jaar tijdens een zelf georganiseerd optreden. Ook worden de teksten die in de workshops worden geschreven gepubliceerd in de Z! krant, de Amsterdamse straatkrant. Door optredens en publicaties voelen deelnemers zich letterlijk gehoord en gezien: de teksten worden gehoord en gelezen door duizenden Amsterdammers. Ontzettend waardevol voor mensen die het gevoel ‘aan de kant’ te staan maar al te goed kennen. Het schrijverscollectief bestaat uit 35 buurtbewoners waarvan er wekelijks 15-20 bij elkaar komen. Met 45 schrijfworkshops op jaarbasis betekent dat zo'n 800 deelnames. Kantlijn wordt uitgevoerd door docenten en gastdocenten, die op hun beurt ondersteund worden door vrijwilligers.

Wat

Schrijven helpt deelnemers / buurtbewoners om vervelende ervaringen te delen en te verwerken, om orde in de chaos te scheppen en letterlijk door anderen gehoord en gezien te worden. Nare en vervelende ervaringen kunnen al schrijvend worden veranderd in iets moois: gedichten / korte verhalen waar in de workshop en tijdens optredens naar wordt geluisterd en die door de lezers van de Z! krant worden gelezen ( de teksten worden gehoord en gelezen door duizenden Amsterdammers); daardoor voelen deelnemers zich letterlijk gehoord en gezien. Ontzettend waardevol voor mensen die het gevoel ‘aan de kant’ te staan maar al te goed kennen.
De meeste deelnemers hebben te maken met een krappe financiële situatie en/of schulden, psychiatrische kwetsbaarheid, beperkt sociaal netwerk en/of ervaren grote afstand tot de arbeidsmarkt. De workshops vormen voor buurtbewoners / deelnemers een veilige omgeving en het schrijven, gepubliceerd worden en optreden doet het zelfvertrouwen toenemen en versterkt en vergroot en versterkt het sociale netwerk. Want: deelnemers / buurtbewoners kijken ook buiten de workshops naar elkaar om en vinden in én buiten de workshop bij elkaar een luisterend oor. Door publicatie en optredens door de stad krijgen ze een plek in de samenleving, in de stad en de buurt. Zo zorgen de creatieve schrijfworkshops er bovendien voor dat er verbinding gemaakt wordt tussen mensen in 'de kantlijn' (nadrukkelijk tussen aanhalingstekens) en andere buurtbewoners.

Hoe

- Onze sociale partners hebben flyers om te geven aan cliënten.
- Via West Literair worden de schrijfworkshops in de gemeentelijke cultuuragenda meegenomen
- jaarlijks adverteren we in de Z-krant

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 1.913,20

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Royatonet | 1 juni 2024 09:19

Group B strep infections are caused by bacteria from the species and genus Streptococcus agalactiae <a href=http://cialis.lat/discover-the-best-prices-for-cialis>buy cialis</a> levitra inderal f 10 tablet uses The AAIB, which is leading the probe into the fire, said on Saturday it found no evidence the fire was caused by the lithium ion batteries that were implicated in the 787 s grounding earlier this year

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.