logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Tijd voor Creativiteit Donderdagmiddag

Mireille Buldeo Rai
04-07-2023 11:48 | | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: Het is een hoog bedrag voor een kleine groep mensen die geen nieuwe leden toelaat (ze willen niet meer dan zes - acht deelnemers en die zijn er al). Het is daardoor niet inclusief. De kosten van uw activiteit moeten in een billijke verhouding staan tot de omvang van het initiatief en/of het daarmee te bereiken aantal personen. De adviesgroep is van mening dat dit niet in billijke verhouding staat, omdat er maar een zeer kleine groep 6-8 deelnemers worden bereikt en er geen nieuwe leden worden toegelaten.in de Spaarndammerbuurt Gezamenlijk met andere bewoners 1 x pw, creatief bezig zijn onder begeleiding van een kunstenaar

Wie

Wie

"Mireille moeten we wat doen voor de aanvraag voor komend jaar?” “Succes. We hopen echt dat het nieuwe seizoen doorgaat!” Wat reacties uit de groep. Ondertussen is er een groep van 6 á 7, met name vrouwen, uit de buurt, die regelmatig komen, vriendinnen of vriendinnen aan het worden, of het gewoon fijn vinden om samen creatief bezig te zijn, in stilte en geconcentreerd en soms juist gezellig en luidruchtig kletsend. De vorige mede-aanvragers Gerrie van Doorn, Margot Stokmans en Olga van Vliet, deelnemers van deze workshop zijn er nog steeds en iedereen wil graag dat het weer doorgaat.
Combiwel Buurtwerk ondersteunt en faciliteert dit initiatief, de bewoners en de kunstdocent. Iedereen vindt het een hele waardevolle en fijne plek om te zijn. We leren nieuwe technieken. We leren door naar elkaars werk te kijken en elkaar positieve feedback te geven. 'Ik dacht vroeger dat ik niet kon tekenen' , kreeg ik als compliment van een van de deelneemsters. 'Ik ben nu ook thuis weer aan het schilderen en tekenen", ook een mooi compliment van een andere deelneemster. ' Ik vond het een geslaagd uitje! bedankt voor het organiseren Mireille! 'Volgens mij wil mijn buurvrouw een van mijn schilderijen kopen'. Hoe leuk om al dit soort positiviteit op te mogen roepen!

De docent coördineert en organiseert en geeft uitleg, doet voorstellen, begeleidt, luistert, zorgt voor een vertrouwensband. De docent heeft veel ervaring met het werken met kwetsbare groepen en dat is nodig voor deze doelgroep, vandaar dat de workshops niet door vrijwilligers geleid kunnen worden.
Het betreft nu de periode Sep, okt, nov, dec 2023, elke week op donderdagmiddag

Wat

Wat
Het belangrijkste doel is om mensen creatief bezig te laten zijn met elkaar.
Buurtbinding is daarbij belangrijk; de sociale samenhang en creatief bezig zijn is vaak de drijfveer (d.m.v. tekenen, schilderen, schetsen, mixed media, creatief schrijven). Er wordt met verschillende
materialen gewerkt en op een toegankelijke manier kennis met kunst en cultuur mogelijk gemaakt.

Mensen leren elkaar kennen en waarderen elkaar. De samenstelling van de groep is multicultureel en er is uitwisseling van ideeën, inzichten en enthousiasme.
We zijn naar een tentoonstelling in het Schip geweest met een rondleiding. Dat viel in goede aarde. Dus het voorstel vanuit de deelnemers is omdat vaker te doen. We hebben nu twee bezoeken voor het komende half jaar gepland.

Begeleiding met expertise is van groot belang voor de algehele cohesie en continuïteit. Vandaar dat we willen werken met een professionele kunstdocent die met veel ervaring expertise, oog voor veiligheid en persoonlijke aandacht een omgeving kan aanbieden die goed is voor de ontwikkeling van creativiteit.

We werken nog naar een expo toe. Sommigen waren nog niet klaar voor blootstelling van hun werk aan de buitenwereld. Deze geluiden respecteren we. Dus nu staat oktober of november in de planning.
Juist voor deze doelgroep die bestaat uit mensen met en zonder een psychische gevoeligheid en kwetsbaarheid.
De kunstdocent verwijst door naar andere (welzijns) instanties indien nodig.

Hoe

Hoe

De donderdaggroep heeft een groepsgrootte van circa max 6 tot 8 personen, binnengekomen via aankondigingen in de buurtkrant en/of een flyertje of een postertje. Iedereen is het erover eens dat gezien deze doelgroep en de ruimte in het Crealokaal dat dit een goed aantal is. Dit biedt ook ruimte aan mensen die af en toe binnenvallen om mee te doen.
De eigen bijdrage is 2 euro pp, ook om het niet vrijblijvend te houden.
De workshop wordt kenbaar gemaakt via de agenda van de Horizon en andere buurtcentra en samenkomstplekken (papieren agenda + website), als nodig ook via flyers, via-via, mond-tot-mond reclame, en de buurtwerkers en social media. We kunnen een wachtlijst starten eventueel, indien nodig.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 2.560,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.