logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Talking Trees

Tanja Topalovic-Henn
29-08-2022 09:06 | Openbare ruimte, Kunst & cultuur, Jeugd, Groen, Sociaal | Westerpark

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep:



Tien "Talking Trees" vertellen met beeld en geluid over wijsheid, standvastigheid en communicatie onder elkaar

Wie

Stichting Buurtlicht is in december 2020 opgericht. Het Buurtlicht schijnt al 5 jaren in deze buurt. Ik ben de initiatiefnemer en oprichter. Het bestuur en ik hebben het eerste jaar hard gewerkt en zijn enthousiast nieuwe projecten voor de buurt te kunnen uitvoeren.
Buurtbewoners houden van het Westerpark, de exploitatie van het park geeft vaak discussies tussen bewoners en festival organisators/ondernemers. Een project als “Talking Trees” wil bijdragen aan het bewust worden van het groen om je heen. Bomen zijn de netwerkbeheerders van een hele biotoop. Meer te begrijpen van de flora om je heen helpt om met elkaar goede afspraken te maken en respect te bevorderen. Naast de schooltuinen wil dit project iedereen nieuwe inzichten over onze verbondenheid met elkaar en onze omgeving leren. De tweede route door de buurt langs stadbomen wil verduidelijken dat bomen overal gekoesterd willen worden. “Talking Trees” zijn een mooi voorbeeld om in je omgeving drempelvrij te ontmoeten en verbinding te maken met andere buren. Het buurtprofiel van de Staatsliedenbuurt laat zien dat er opvallend veel eenpersoonshuishouden zijn en de leeftijdsgroep van 25 – 44 jaren en plus 65 jaren de grootste groepen vormen. Het Westerpark is voor alle bewoners een belangrijke plek om te wandelen, sporten, je hond uit te laten, af te spreken en te relaxen zoals ook te feesten. Het Westerpark heeft net zoveel verschillende boom soorten en er staan bomen die ouder zijn dan 100 jaar. Bij een hoge bevolkingsdichtheid is respect en begrip noodzakelijk. Het uitlaatklep aan groen vraagt ook naar deze begrip. Om in evenwicht te blijven is het weten voor alle levensvormen essentieel. Dat betekent ook dat de vele pleintjes tussen de straten meer betekenis kunnen krijgen. Een gemeenschappelijke visie tussen bewoners draagt bij aan cohesie.
Tien “ Talking Trees” vertellen over hun herkomst en soort, over genezende krachten van vruchten en bladeren, over hun magie en waar ze voor staan, over hun bewoners zoals vogels en eekhoorns, over hun plaaggeesten zoals kevers en rupsen, over hun fungi en paddenstoelen, over hun verbinding onder elkaar.
Stichting Buurtlicht organiseert twee boom licht routes
• in het Westerpark op 23 november met volle maan
• in de Staatsliedenbuurt op 21 december tijdens zonnewende
Het plan is met een speurtocht langs 10 bomen die met klanken, projecties en verhalen voorzien zijn, gaan de bomen over hun wijsheid en standvastigheid vertellen. Met een routekaart kan iedereen op stap langs “Talking Trees”. We hebben twee boomroutes met “Talking Trees” geplant, eentje door het Westerpark eentje langs de pleintjes met bomen in de Staatsliedenbuurt. Vooraf zijn workshops van 4 verschillende docenten in verschillende netwerken te volgen voor iedereen. Tijdens de route krijg je een titel voor een boom, om aan de schrijfwedstrijd te kunnen deelnemen. Bij elke boom krijg je een interessant educatief en spiritueel verhaal aangeboden door een kunstenaar.

Wat

Doelgroepen voor het project zijn buurtbewoners, vrijwilligers, mensen die eenzaamheid ervaren. Beoogde veranderingen voor de doelgroep zijn meer (betekenisvolle) ontmoetingen zoals versterking van kennis en/of vaardigheden en meer kansen op meedoen aan de samenleving (participatie)
Beoogde veranderingen voor de buurt zijn positieve energie in de buurt los te maken en samenwerking met lokale organisaties en initiatieven te versterken.
We hebben vrijwilligers nodig als wandelgidsen van boom tot boom. Hij/zij is vertrouwd met Buurtlicht en weet iets over de organisatie te vertellen. Om het een duurzaam project te maken, kan je ook voor een vervolg gaan inschrijven.
Deze aanpak heeft ook bij andere route zoals de Buurt Kunst Licht Route gewerkt. Buurtlicht gaat deze keer meer aandacht erop leggen gevondene vrijwilligers te binden aan Buurtlicht om te verduurzamen. We maken buurtbewoners enthousiast over website en Social media, over samenwerkende organisaties zoals de Buurtboerderij, Speeltuin Het Woeste Westen, Combiwel en Nassaukerk. Verder hebben we vacatures bij de Vrijwilligers Centrale. We zoeken in ons eigen netwerk bij de liefhebbers van Internationale Dierendag tot in het netwerk van alle deelnemende kunstenaars. Ontmoeting stimuleren Workshops en schrijfwedstrijd geven ruime gelegenheid om met elkaar in gesprek te komen. Onze wandelgidsen stimuleren gesprek door vragen aan bezoekers te stellen : Hoe oud is deze boom? Wist u dat de wilg dezelfd stof asperine bewaart.

Hoe

We maken gebruik van ons eigen netwerk met kunstenaars en dierenliefhebbers zoals organisaties met wie we samen werken en vrijwilligers om “Talking Trees” te promoten. Website, nieuwsbrief en Social Media van Stichting Buurtlicht gaan hierbij van dienst zijn. We gaan een persbericht schrijven en willen ook Westerpark enthousiast maken.
We plaatsen posts op Nextdoor. We gaan posters en flyers printen.
We werken samen met scholen uit de voortgezette onderwijs en basisscholen zoals de Vinse School en de Westerparkschool. We zitten verbonden in het netwerk van de Nassaukerk. We geven workshops op de buurtboerderij Ons Genoegen. De buurtboerderij heeft zelf een 100 jaar oude boom voor de deur en interesse deze paardenkastanje meer onder de aandacht te brengen. Er is ook een vuurplaats en ruimte voor de workshops We werken met het GWL terrein en de buurthuizen van De Koperen Knoop, Horizon en De Nieuwe Reiger samen. Het natuurspeeltuin Het Woeste Westen doet mee aan de route. Iedereen is enthousiast in participeren en promoten.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 3.500,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.