logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Oekraine meets Spaarndammerbuurt aan De Horizon

Corradino Arcari
03-06-2022 20:23 | Sociaal | Spaarndammerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Nav Adviesgroepvergadering is de aanvraag gehonoreerd, maar wel met de voorwaarde dat de gekochte spullen voor iedereen beschikbaar moeten worden gesteld die daar gebruik van willen maken.Oekraïense vluchtelingen uit Amsterdam maken kennis met Spaarndammerbuurtcultuur voor verbinding, genieten en troost

Wie

Samen met buurtbewoners en buurtwerkers (Combiwel) en een buurman uit de Spaarndammerbuurt die ooit uit de Oekraïne kwam. Hij heeft het netwerk, zorgt voor aanmeldingen en begeleid met anderen het vervoer. We werken samen met gebruikers van De Horizon zoals vrouwengroep Diamant, AichaDinsdag, Djams, HTH, EPS, mensen van de Hebron. EN mensen, groepen die zich nog kunnen aanmelden om mee te doen/helpen.
Lokale ondernemers, en sponsoren doen mee met giften, zoals oa actief waren bij de pilot op 22 mei; Jumbo, Bbrood, Combiwel Buurtwerk, Drogisterij Verlaan, Kardesler Market, Miranda’s Bloemenboetiek, Pet’s delight en Novitalia, Bagels en Beans, ESA PeDevilla. Het zal plaatsvinden op 31 juli, 25 september, 11 december, buiten en/of binnenshuis in Huis van de wijk De Horizon. In zomer en met mooi weer in september, doen we het buiten, in het buitenbuurthuis Horizon. Anders fijn in de grote zaal en het Buurtrestaurant.

Wat

Ontmoeting, verbinding, troost, gezelligheid en samen goed en gezond eten. We willen Oekraïense vluchtelingen tonen dat ze welkom zijn in Nederland, dat we ze willen verbinden met onze buurt en laten genieten met elkaar en de buurt. We leven met ze mee, geven afleiding en willen ze laten kennis maken met Nederlanders en onze gebruiken, onze buurt en buurthuis met ze delen. Ze zullen niet alleen eten, maar ook meedoen met onze activiteiten die we samen met de buurtbewoner Vitalik aanbieden; ze nemen hun instrumenten mee en kunnen ook met de Djembe trommels die we in huis hebben muziek maken met muzikanten uit de buurt. Niet iederen spreekt Engels maar muziek zorgt voor connectie, bovendien er zijn bewoners uit de wijk aanwezig om te vertalen. Samenzijn op momenten als deze zijn belangrijk, het geeft een wij-gevoel, vertrouwen dat je er niet allen voor staat; met z'n allen aan de slag voor verbinding, mensen denken aan de oorlog en willen iets voor de ander betekenen, mensen die meehelpen uit de buurt genieten en eten ook gezellig mee. N.B. Het Buurtrestaurant heeft voor 50 gasten servies en bestek maar er is nu 2 x zo veel nodig. Uiteraard wordt het beheerd en kan het voor toekomstige grote bijeenkomsten ook gebruikt worden.

Hoe

We hebben de 22e een pilot gehad met 100 mensen in totaal, dus het was een groot succes. WE hebben er aandacht voor gevraagd via ons Oekraïens netwerk, flyers/posters en social media. !00 was de max, dus we zaten helemaal vol.
Er zijn inkopen nodig die niet gesponsord worden, vandaar deze aanvraag. We sturen een persbericht dat naar lokale kranten gaat voor aandacht hiervoor. Om mensen te trekken, sponsors te vinden en mensen die helpen (ochtendshift en avondshift) zal dit goed zijn, maar ook via Billy en andere buurtbewoners zal er veel geregeld worden en bewoners getrokken worden. Oekraïense vluchtelingen worden door de buurtbewoner Vitalik uitgenodigd en via mond om mondreclame. 30 bewoners 70 Bezoekers/ Oekraieners is, net als bij onze pilot op 22e mei, het plan. Om dit uit te proberen, behoeftes te toetsen hebben we deze pilot gedaan. Met veel dankbaarheid en blijdschap is het ontvangen door iedereen die er was hielp mee of sponsorde. Daarom willen we ook graag dit jaar nog 3 bijeenkomsten realiseren. We denken dat dat ook te doen is voor de sponsoren, die mee blijven doen. Bij evaluatie kwamen verbeterpuntjes naar voren die we meenemen zoals aansprekende activiteiten, muiek, dans en kunst, kortom, nog meer interactie.

Totale kosten van initiatief:

€ 4.139,00

Toegekend buurtbudget:

€ 2.039,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.