logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget De Baarsjes

Kinderkooklessen door Sterk in Eten in Kas Keerweer

Gebiedsteam de Baarsjes
07-11-2019 17:42 | Chassébuurt

Kookprojecten en culinaire ontdekkingsreizen voor kinderen.

Sinds 2015 geef ik kooklessen aan kinderen in Kas Keerweer. Er zijn lessen voor alle leeftijden: "Home made" voor kleuters, waarbij we elke week een product maken. Limonadesiroop, boter, jam, hazelnootpasta, kaas etc. Voor kinderen vanaf 7 is er "Kokend de wereld rond" en voor tieners de Tienerkookclub: samen (gezond) koken en eten. Verder zijn er activiteiten in de schoolvakanties. In de meivakantie is er de Kinderkookbende, het buurtrestaurant gerund door kinderen. In de zomervakantie het Kinderkooklab, een kamp rondom eten en drinken waarbij we niet alleen koken maar ook uitstapjes maken in de buurt. Zo waren we op bezoek bij Kesbeke, leerden worst maken van Brandt en Levie en gingen op wildplukavontuur in het Rembrandtpark. In de herfstvakantie gingen we 3 dagen aan de slag met het thema "Conserveren": roken, drogen, inmaken en fermenteren. We werken altijd met verse producten (waar kan van eigen oogst) en de vraag "Waar komt mijn eten vandaan?" staat centraal.

Omdat ik het belangrijk vind dat de lessen ook toegankelijk zijn voor kinderen van ouders met een laag inkomen heb ik elk jaar buurtbudget aangevraagd. Hierdoor kan deze groep voor een gereduceerd tarief meedoen. Verder is het geld gebruikt voor het inhuren van vakdocenten (jager/verzamelaar Ellen Mookhoek, culinair historica Charlotte Kleyn, chefkoks van bekende Amsterdamse restaurants, worstmakers Brandt en Levie etc). Een deel van het geld is besteed aan de aanschaf van gereedschap: goede messen, plankjes, schorten, kookapparatuur. En het laatste deel werd besteed aan p.r.: er zijn flyers gedrukt en verspreid en er is reclame gemaakt door middel van advertenties op Facebook en Instagram. Hierdoor is inmiddels een groot netwerk ontstaan en zijn alle aangeboden lessen vrijwel altijd vol met enthousiaste minikoks.

Foto door Astrid Zuidema.Tips

Tip 1

Zorg dat je van te voren weet wanneer je aanvraag wordt besproken (via het kopje vergaderingen), zo weet je wanneer je kan beginnen met je subsidie-aanvraag!

Delen