logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget De Baarsjes

wat durf(de) jij te dromen

26-10-2023 09:42 | Mercatorbuurt

Er is een podcast gemaakt en aan de hand van de podcast is er gesproken met met vrouwen over hun dromen.

Verse koffie, mandarijnen, een lekkere bank en de vastgelegde dromen van drie jonge en drie oudere vrouwen (Podcast ‘Hoe dromen de buurt versterken’ op Spotify) te beluisteren op de Mercatormarkt op het Mercatorplein. Door deze vrouwen te vragen naar hun dromen, een gewenste visie voor zichzelf in relatie tot de werkelijkheid, hebben we inzichten gekregen die ons handvatten bieden om de positie van vrouwen in De Baarsjes te versterken.
‘Fantastische podcast! Zo mooi en verschillend en vooral ontwapenend. Dank jullie, goed gedaan, heel goed en spannend gemonteerd’, was en van de reacties van de bezoekers van de markt. Vrouwen vragen naar hun dromen werkt ontwapenend, waarmee we bij deze vrouwen in zeer korte tijd tot essentiële inzichten kwamen. De resultaten van deze gesprekken:
 Jonge vrouwen hebben weinig houvast op het gebied van vrouwenemancipatie. Ze voelen wel dat er ‘iets van een verschil is’, maar waar het precies in zit is vaag, waardoor zij geen middelen hebben om hun positie te versterken.
 Zoals verwacht is het voor oudere vrouwen wel heel duidelijk dat de positie van de vrouw niet als vanzelfsprekend gelijk is aan die van een man. Hun verhouding tot mannen en hun ‘vrouw zijn’ lijkt helderder.
 Oudere vrouwen hebben wel dromen, maar voelen zich niet vrij om die te uiten. Zij verwachten dat de jongere generatie die verantwoordelijkheid neemt.
 Een van de oudere vrouwen heeft als droom te willen werken, maar heeft zelf de kracht, middelen en het netwerk niet om dit voor elkaar te boksen. Deze wens is niet bekend in haar omgeving.
 Er is een discrepantie tussen ‘de buurt’ en ‘de persoonlijke omgeving’ van de geïnterviewden. De buurt zet over het algemeen niet aan tot het verwezenlijken van dromen van deze vrouwen. De persoonlijke omgeving van de jonge vrouwen wel en er is een bewustzijn van de invloed van ‘de persoonlijke omgeving’ en ‘de buurt’ in relatie tot het verwezenlijken van dromen, waarbij zij sterker leunen op de persoonlijke omgeving dan de buurt.
 Bij een van de vrouwen heeft het interview aangezet om met haar persoonlijke omgeving te praten over haar jeugd in De Baarsjes. De opname is hierbij een waardevolle bron om dit bespreekbaar te maken. Op deze manier blijven de verhalen van vrouwen in De Baarsjes levend en worden zij doorgegeven aan een volgende generatie.
Dit project is nog waardevoller als we er opvolging aan kunnen geven. Dromen zijn er om geleefd te worden. Groot of klein. Graag gaan wij met de buurt in gesprek om de droom van een van de vrouwen om te zetten in werkelijkheid. Hiervoor zullen wij in gesprek gaan met de buurtmakelaar en met de bestaande initiatieven binnen Midwest. Om vrouwen in De Baarsjes zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen geloven wij in de kracht van diverse netwerken: inclusieve ondernemers of werkgevers nodig in de gezondheids- of technische branche, vrijwilligers die Nederlandse taalles willen geven, samenwerkende partners in de buurt, professionals en een sociaal netwerk die