logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget De Baarsjes

Buurtmaaltijd West

Chiquita Krook
06-04-2021 17:36 | | Geuzenbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Iedere zondag koken buurtkoks 50 maaltijden voor bewoners die een gezonde en lekkere maaltijd kunnen gebruiken.

Wie

Ik ben Chiquita Krook, een actieve bewoonster en ondernemer in de wijk. In de afgelopen jaren heb ik verschillende initiatieven geïnitieerd en uitgevoerd zoals het Kids Repair Cafe, Creatief recyclen met Kids en de Valentijnsdag projecten Met liefde gebakken en Met liefde en Waardering. Ik dien de aanvraag alleen in maar zal samenwerken met verschillende partijen in de wijk.

De maaltijden worden door buurtkoks bereid vanuit de keuken van Stichting Markt Centraal in de Centrale Markthal op het Foodcenter. Omdat daar vanuit de maaltijden niet kunnen worden uitgedeeld gebeurt dat bij Meneer Howard en tante Rosa’s Kindercafe. We werken samen met de Voedselbank en schuldhulpverlening om gratis maaltijden te bieden aan bewoners die het nodig hebben. Daarnaast kunnen stadspashouders en andere buurtbewoners tegen een vriendelijke prijs een maaltijd bij ons ophalen. Een maaltijd kost €2,- met een Stadspas en €4,- zonder, de grootste groep afnemers is de mensen met een Stadspas.

Met de opbrengsten kunnen meer mensen een gratis maaltijden krijgen en kunnen we af en toe een extra maaltijd aanbieden bv op de Nationale Dag van Empathie, Moeder en Vaderdag, Burendag.

Wat

Ik wil met mijn initiatief buurtbewoners bereiken die door de coronacrisis getroffen zijn en ze een lekkere, voedzame en gezonde maaltijd bieden. Dit kunnen bewoners zijn die financieel of mentaal getroffen zijn maar ook degene die dreigen te vereenzamen. Naast het aanbieden van een maaltijd vind ik het sociale aspect dan ook belangrijk, dat bewoners een vriendelijk gezicht zien, een praatje kunnen maken en vertellen hoe het met ze gaat.

Dit initiatief is goed voor de buurt omdat door de coronacrisis de armoede in de wijk toegenomen. Voor bewoners die het financieel al moeilijk hadden is de crisis de spreekwoordelijke druppel geweest. Mensen zijn hun baan kwijt geraakt, zzp’ers zitten zonder opdrachten en er is veel verborgen armoede en eenzaamheid. Door de maaltijden gratis of tegen een lage prijs aan te bieden bereiken we verschillende groepen. Aangezien we naast de maaltijd ook een stukje sociaal contact bieden en toch een soort band opbouwen met terugkerende klanten, kunnen we ook eventuele hulpvragen signaleren.

Ik vraag subsidie aan voor de maanden mei t/m september maar hoop het initiatief in de komende maanden op te schalen. In samenwerking met o.a. Combiwel en andere partijen in de wijk wil ik de oudere doelgroep beter te bereiken.

Kijk voor meer informatie over het initiatief op Instagram:

@buurtmaaltijdwest
@metliefdeenwaardering

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 4.997,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.