logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget De Baarsjes

Jeruzalemtuin - eetbare tuin

cocky eek
03-05-2020 20:07 | | Jan Maijenbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!6 georganiseerde tuindagen voor de Jeruzalemtuin met een focus op een investering voor een pakkend herst en winterbeeld.

Wie

"De Eetbare Tuin" is een initiatief opgezet door Theun Karelse en Cocky Eek: twee
buurtbewoners die 10 jaar geleden de twee tuinen gelegen aan weerszijden van de Jeruzalemkerk en grenzend aan het Jan Maijenplein op ecologische wijze nieuw leven hebben ingeblazen. De tuin is door de tijd heen getransformeerd van een levensloze, dorre zandvlakte gevuld met aggresieve prikkelstuiken naar "De Eetbare Tuin" met een focus op inheemse eetbare planten. Lokale buurtbewoners zijn trots en blij met de tuin en zorgen dat er voor dat het een fijne plek blijft, aangezien de tuin een hele positieve uitstraling aan het plein geeft waar altijd veel gebeurt.Zo'n 6 keer per jaar houden we een aangekondigde tuindag, waar het niet alleen over tuinieren gaat maar wellicht des te meer over ont-moeten. Op deze dagen komen buurtbewoners van een zeer divers pluimage, kerkgangers, maar ook mensen die verder weg wonen. Het is een los/vaste groep wisselend van 10 tot 30 man. Daarnaast is er een klein vrijwillig kernteam die met meer regelmaat in de tuin werkt. En een van de regels is dat kinderen altijd mogen meehelpen, en als je de hoek om komt fietsen het plein op, beginnen ze al te juichen.

Wat

Wij merken door de tijd heen op welke planten buurtbewoners sterk reageren en daardoor heeft de tuin in de loop van de tijd een rijker palet aangenomen die meer resoneert met de buurt: met gekleurde exotische planten, monumentale bijbelse planten, aansprekende meisjes bloemen, renpaadjes voor kinderen en nectarhoudende bijenplanten. De tuin heeft sympathieke natuurlijke uitstraling gekregen. Omdat de tuin als neutraal terrein voelt, is het een plek waar mensen van veel verschillende achtergronden mengen en connecten; mensen met turkse, marokaanse of andere etnische achtergronden, kerkgangers, directe omwonenenden, en ook kinderen en bijen en vogels komen op natuurlijke wijze op de tuin af. Het is een plek geworden waar veel kruisbestuivingen plaats vinden: van tuin tips, plant en zaadgoed ruil tot bijzondere ontmoetingen. De tuin is op zijn het mooist in het voorjaar tot het einde van de zomer. Wij willen investeren om ook een vibrerend herst en winterbeeld neer te zetten. Dit willen we doen door meer nectarhoudende najaarsbloeiers te planten en voor het winterbeeld met bijzondere (inheemse ) grassen te gaan werken. https://jeruzalemtuin.wordpress.com/

Totale kosten van initiatief:

€ 874,00

Toegekend buurtbudget:

€ 874,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.