Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!
Een expositie van Hans Olivier, een man die nog nooit iets verkocht maar al 30 jaar niet is opgehouden met kunst maken
Tim Mooij-Knip is kunstenaar en opgeleid als sociaal werker, wonende in de Baarsjes. Hij maakt werk met en over mensen die eenzaam zijn, of op een andere manier een afstand hebben tot de maatschappij. Het doel daarbij is om het verhaal van deze mensen op een waardige manier te vertellen en hen te helpen (wanneer mogelijk) om connectie te maken met hun medemens.
Website www.timmooijknip.nl
Tijdens verschillende bezoeken aan kringloopwinkels vond hij tussen de oude lijsten werken van een kunstenaar met een bijzonder verhaal: Hans Olivier. Elke maand lag er weer wat nieuws.
De werken waren coherent, visueel heel interessant en besloegen een periode van 2005 tot 2022. Ze gaven blijk van een serieuze manier van kunst maken. Toch lagen ze in de kringloopwinkel. Wat beweegt iemand ertoe om zo serieus werk te maken en het dan gratis weg te geven aan de kringloop?
Tim ging op onderzoek uit en kwam in contact met Hans Olivier zelf. Hij maakt al 30 jaar kunst maar heeft nog nooit iets verkocht. Regelmatig geeft hij werken aan de kringloopwinkel ‘zodat mensen het toch nog kunnen zien’. Hou zou heel graag zijn levenswerk willen tonen, maar dat lukt hem niet goed. Hans woont in een bescheiden appartementje in Nieuw West en zijn wereld is erg klein.
Het is een bijzonder verhaal, Hans heeft lange tijd gewerkt maar vanwege psychische problemen kan hij niet meer werken. Hij is nu 68 jaar oud en maakt al zijn hele leven serieus kunst. Nog nooit heeft iemand het gezien. Daar wil Tim verandering in brengen.
Het doel is: Een expositie houden met het werk van Hans Olivier. We nodigen de hele buurt (zowel de Baarsjes als Nieuw West) uit voor de opening. Buurtbewoners kunnen de werken van Hans zien en eventueel kopen voor een prijs die voor iedereen haalbaar is (25 euro).
Hans kan er nieuwe mensen leren kennen en mensen kunnen geïnspireerd worden door zijn doorzettingsvermogen en zijn kunst.
We willen een gezellige opening houden (ik verwacht +- max 50/60 mensen tegelijkertijd) en daarna gedurende 1 weekend de werken van Hans aan de buurt exposeren. In totaal hoop ik ongeveer tussen de 100 en 200 mensen (tijdens het hele weekend) te ontvangen.
Hierbij brengen we bewoners van De Baarsjes met elkaar in contact en is de expositie toegankelijk voor iedereen in de buurt.
De expositie zou in een weekend in maart 2024 gehouden kunnen worden.
Een feestelijke en toegankelijke expositie brengt mensen bij elkaar. Het werk van Hans is kleurrijk, vrolijk en spreekt veel mensen aan. De expositie wordt gehouden in De Groeten van Marc, een mooie open ruimte met mooi licht waar de werken goed zichtbaar zijn.
Ook is het verhaal van Hans inspirerend en laat het de waarde zien van niet opgeven, ik denk dat mensen dit leuk vinden om te zien en dat men elkaar kan ontmoeten tijdens het expositieweekend.
De belangrijkste doelgroep zijn de bewoners van de Baarsjes en mensen uit de buurt. Ook de vrienden van Hans (dat zijn er niet zoveel, hij is best eenzaam) worden uitgenodigd. De expositie brengt sfeer en kleur in de buurt en geeft mensen ook de mogelijkheid om voor een heel klein bedrag een echt mooi kunstwerk met een inspirerend verhaal mee naar huis te nemen.
Via het netwerk van Anita Groenink (zij is heel erg enthousiast voor het plan) en Bram Budel van Midwest zetten we deze expositie uit in de buurt. Inclusief een bescheiden flyercampagne in De Baarsjes en in Nieuw West.
Boekwinkel Meck & Holt (Nieuw West) helpt ons met verspreiding door de buurt daar en zet de expositie uit onder eigen netwerk.
Gidi Heesakkers van de Volkskrant heeft toegezegd dat er een week vóór de openingsdatum een artikel met fotoreportage in de krant komt.
Rim van Veenwijk (combiwel) steunt het project.
Op instagram start het account Hans_Olivier_kunstenaar, waar mensen vast beelden kunnen zien.
Sabine Rovers, fotograaf van KABK maakt een portret van Hans en activeert haar eigen netwerk voor dit project.
Jan Hoek, outsider art curator en kunstenaar helpt met advies.
Hans Looijen, directeur van Museum voor de Geest, heeft interesse in een eventuele latere samenwerking met Hans Olivier, of om hem later te begeleiden naar een galerie.
Lotte van Es, curator van museum Huis Marseille, helpt met de totstandkoming van de selectie van de werken en met het opzetten van de tentoonstelling.
Totale kosten van initiatief:
€ 650,00
Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!
Nog geen reacties