Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Westerpark

Initiatief ingediend

Status

Dit initiatief is ingediend, maar staat nog niet op de agenda van de adviesgroep om besproken te worden. De gebiedsmakelaar kijkt eerst nog even mee.

Buurtfestival Westergas 2025

Door: Julia Ploum
12 mei 2025

Buurtfestival Westergas maakt kunst, sport en sociale verbinding toegankelijk voor buurtbewoners die hierbij anders drempels ervaren.

De Westerparkbuurt in Amsterdam kent een zeer diverse bevolkingssamenstelling. Deze verscheidenheid vieren en verzilveren, vraagt aandacht voor sociale cohesie. Veel bewoners – met name nieuwkomers, ouderen en gezinnen met beperkt budget – ervaren een afstand tot het culturele aanbod. Ook missen ze vaak contact met elkaar. De drempels om deel te nemen aan kunst, cultuur en sport zijn meestal financieel of praktisch van aard. Westergas Foundation (WF) wil hier als goede buur iets aan doen. Wij geloven dat cultuur en samen bewegen krachtige middelen zijn om deze drempels weg te nemen en mensen te verbinden. Daarom organiseren we op de laatste zondag van augustus het Buurtfestival Westergas: een gratis evenement door heel Westerpark dat drempelverlagend werkt, mensen samenbrengt en een blijvende impact heeft op de buurtgemeenschap.

BUURTFESTIVAL BIJZONDER
In 2024 introduceerde WF het Dorpsfeest: een gratis ochtend met eten en cultureel programma in de Gashouder om verbinding tussen de buurt en het terrein te versterken. Meer dan driehonderd bewoners genoten van een gezamenlijk ontbijt en aansprekend programma. Bezoekers waardeerden het feestelijke karakter, de kwaliteit van het eten en programma en voelden zich welkom en verwend. De aanwezigheid van WF, Vrienden van Westerpark en Stadsdeel West, waarmee zowel zorgen als ideeën voor de buurt besproken werden, maakte het een verbindende en vruchtbare ochtend. Na het succes van de pilot in 2024 gaat het Buurtfestival Westergas dit jaar verder! We betrekken meer lokale initiatieven, breiden het aanbod uit met extra activiteiten, en zorgen ervoor dat nog meer mensen kunnen deelnemen. 
 
INCLUSIEVE AANPAK
We hanteren een inclusieve aanpak waarin kunst, sport en gemeenschapsvorming samenkomen. Met gezamenlijke activiteiten, sociale ontmoetingsmomenten en bijzondere gespreksinterventies creëren we duurzame verbindingen tussen buurtbewoners. Voor de uitvoering werken we samen met culturele instellingen en lokale ondernemers op het terrein en maken we optimaal gebruik van alle aanwezige faciliteiten – van tennisbaan tot terras, overal is iets te doen. 
 
LAAGDREMPELIG PROGRAMMA
• Sociaal buurtontbijt: we beginnen de dag met een gedeelde maaltijd en kennismaking met elkaar.
  • Talentontwikkeling & creativiteit: optredens en tentoonstellingen, gedragen door buurttalent.
  • Gelijkwaardige ontmoeting: sociale interventies brengen diverse bewoners samen – niemand blijft alleen die dag.
  • Cultuur toegankelijk maken: creatieve ervaringen en workshops voor jong en oud.
  • Sport & spel voor iedereen: inclusieve activiteiten waarbij ieder lichaam kan bewegen. 

 SAMEN IMPACT MAKEN
Buurtfestival Westergas biedt de kans om kunst, sport en sociale verbinding toegankelijk te maken voor bewoners van Amsterdam-West, met speciale aandacht voor groepen die anders drempels ervaren. We werken met de gemeente Amsterdam, lokale ondernemers en maatschappelijke initiatieven voor een toegankelijk cultureel aanbod dat ontmoeting en sociale cohesie stimuleert. Onze ambitie? Bijdragen aan:
• Toegankelijkheid: 500 buurtbewoners nemen actief deel aan een smakelijke, culturele, sportieve dag.
• Sociale verbinding: 50% van de bezoekers ervaart een sterkere band met de buurt en haar bewoners.
• Duurzame impact: 30% voelt zich comfortabel om zelfstandig terug te keren naar Westergasaanbod.
 
 BUURT BEREIKEN
 We verwachten 500 deelnemers op de dag zelf. Daarnaast werken er zo’n 40 vrijwilligers, buurtbewoners en ondernemers actief mee aan de organisatie en uitvoering. We verspreiden flyers via scholen, moskeeën, buurthuizen, bibliotheken, supermarkten en speeltuinen en gebruiken digitale middelen zoals sociale mediakanalen, nieuwsbrieven en de website van Westergas. Uit ervaring weten we dat de belangstelling groot is: de 300 plekken op het Dorpsfeest waren snel volgereserveerd. Via bijvoorbeeld wijkcentra, basisscholen en sleutelfiguren uit de buurt zorgen we dat de uitnodiging terechtkomt bij de juiste doelgroepen. We gebruiken persoonlijke benadering, informele netwerken en communicatie, zo nodig in meerdere talen. 


Translate

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren