Integratie en migratie als gedeelde realiteit, kunstinstallatie & cultuur evenementen in Meterhuisje - Westerpark!
Wafa Al-Attas (1979) is een Amsterdamse creatieve producent, sociaal ondernemer en ontwerper van Jemenitische afkomst. Haar werk daagt maatschappelijke percepties uit die bestaan over gemarginaliseerde gemeenschappen. Met een recent afgeronde master in Creative Producen (DAS Hogeschool Amsterdam) zet zij sociaal maatschappelijk geëngageerde kunstprojecten in om de stemmen van ondervertegenwoordigde groepen te versterken. In Nederland heeft zij samengewerkt met kunstenaars en kunstcollectieven waarbij kunst en sociale impact met elkaar wordt verbonden, zoals Tussenlanding/Milena Mulders, Fariborz Karimi, Stichting MOHA, Floor van Leeuwens Swarm Movement en Asa Horvitz,. In haar moederland Jemen zette Wafa j een cultureel centrum op en leidde zij een van de eerste door vrouwen geleide techbedrijven.
Als initiatiefnemer van Crossing Horizons heeft Wafaeen sterke persoonlijke band met Amsterdam West buurten. Haar reis in Nederland begon hier in Amsterdam-West toen zij negen jaar geleden verhuisde, en sindsdien is het haar thuis. Door de jaren heen is zij diep geïntegreerd in de gemeenschap, met woonervaring in verschillende buurten zoals de Kolenkitbuurt, Erasmusparkbuurt, Bosleeuw en recentelijk de Louis Couperusbuurt, waar zij een sterk netwerk van lokale contacten heeft opgebouwd. Haar eerdere artistieke werk in Spaarndammerbuurt heeft haar band met de wijk en haar bewoners verder versterkt, waardoor een stevige basis is gelegd voor dit nieuwe initiatief.
Het project zal plaatsvinden in het Meterhuisje op het Westergas terrein in Westerpark, een cultureel belangrijke locatie in het hart van Amsterdam-West. De tijdsperiode is van 19 augustus tot 15 september 2025, als onderdeel van het 750 jaar bestaan van Amsterdam.
Ons initiatief richt zich op het creëren van gedeelde culturele ruimtes met als doel gemeenschapsbanden te versterken. Het achterliggende idee is om integratie te laten zien als een wederzijds proces in plaats van eenzijdige verwachtingen die alleen bij nieuwkomers worden gelegd. In onze Integratie Escape Room ervaren lokale bewoners de uitdagingen van isolatie, vervreemding en bureaucratische obstakels, waardoor empathie en solidariteit worden bevorderd.
Nieuwkomers zijn niet slechts statistieken—ze zijn onze buren, de ouders van kinderen in op school, en onze collega's op het werk. Door middel van betekenisvolle ontmoetingen, bewoners worden hierbij aangemoedigd om migratie te zien als een gedeelde realiteit en verantwoordelijkheid.
Naast bovenstaande verrijkt het project de culturele betrokkenheid van bewoners door hen kennis te laten maken met wat nieuwkomers te bieden hebben op het gebied van kunst en creativiteit. Via boeiende culturele evenementen creëren we kansen voor bewoners om deel te nemen aan zintuiglijke ervaringen en betekenisvolle dialogen. Ze maken kennis met nieuwe artistieke uitdrukkingen en ontdekken daardoor migratie, verbondenheid en identiteit op een nieuwe manier.
We verwachten 300+ bezoekers voor de tentoonstelling en 80 deelnemers aan de activiteiten, en zorgen voor brede toegankelijkheid, zodat we bijdragen aan de gezamenlijke inspanning om van Amsterdam West een bruisend centrum van culturele uitwisseling en gedeelde verhalen te maken.
We zullen zorgen voor sterke zichtbaarheid en betrokkenheid in Amsterdam West door een combinatie van fysieke outreach, strategische samenwerkingen en digitale promotie. Flyers zullen worden verspreid in bibliotheken, cafés en culturele ruimtes. Daarnaast is het plan om tijdens lokale evenementen informatie te verspreiden over dit project. . Het benutten van buurt WhatsApp- en Facebookgroepen, samen met bestaande lokale contacten, zal ons bereik verder uitbreiden.
Samenwerkingen met netwerken van Podium Horizon, Podium Mozaïek, Stichting Granate, Maqam en Stichting MOHA zullen onze impact versterken. Deze partnerschappen zullen ons helpen zowel nieuwkomers als lokale bewoners te betrekkenEen dynamische digitale campagne op Instagram, Facebook, LinkedIn en lokale culturele platforms zal het programma promoten via interviews met kunstenaars, event teasers en behind-the-scenes content. Daarnaast zal een teamlid uit Amsterdam West zich richten op pers- en media outreach, om aandacht voor het evenement te verkrijgen in lokale kranten, tijdschriften en online platformen.
Als onderdeel van Amsterdam 750 zal ons initiatief profiteren van zichtbaarheid in de stad, zodat bewoners van Amsterdam West niet alleen over het project horen, maar zich persoonlijk uitgenodigd voelen om deel te nemen.
Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan je gegevens achter.