Bij dit initiatief leren vrouwen en overige buurtbewoners (moes)tuinieren en werken ze aan persoonlijke ontwikkeling.
De voorbereidingen voor Healing Tuin Westerpark gaan vanaf maart beginnen. Dit initiatief wordt ingediend door ondergetekende, ik ben bewoner van de buurt. Ik ben actief betrokken door de tweewekelijkse activiteiten op de tuin.
Het tuinieren vindt plaats van april tot november op vaste momenten in de week, onder begeleiding van een tuincoach, een vrijwilliger assistent en een bloeicoach. Onderdeel van het tuintraject zijn laagdrempelige workshops over tuinieren en ecologie. Naast het verbouwen van groenten werken vrouwen aan persoonlijke opbloei-projecten.
De bloeicoachingsmethodiek richt zich op de wensen en behoeften van de deelnemers. De bloeicoach biedt ondersteuning bij hun persoonlijke ontwikkeling, kracht, vaardigheden en kennis. De bloeicoach speelt een belangrijke rol bij intakegesprekken van de deelnemers, organiseert groepsworkshops en biedt waar nodig individuele begeleiding.
Ook buurtbewoners worden betrokken bij de inzet van de vrouwen, gedurende april tot en met november. Dit is mede dankzij activiteiten die plaatsvinden, zoals het buurtfeest of groene workshops.
Dit initiatief bereikt minsten 25 vrouwen en maximaal 30 vrouwen. Daarnaast bereiken we naar verwachting 100 buurtbewoners tijdens ons Open Dag
Met dit initiatief verbeteren we de levenskwaliteit van vrouwen die structureel, tijdelijk of incidenteel in kwetsbare situaties verkeren. Vrouwen van 18-80 jaar die een sleutelfunctie in de buurt hebben maar overbelast zijn. Vrouwen die vaak ook armoede kennen en daardoor andere problemen zoals psychische klachten of voedselonzekerheid. Door het tuinieren en de coaching versterken wij hen op mentaal en actief vlak. Zij worden weer fysiek en mentaal gezond door een duurzame benadering van welzijn, (geestelijke) gezondheid en genezing. Zij hebben toegang tot ecologische duurzaamheid door het verbouwen van hun voedsel. En ze zijn duurzaam verbonden met elkaar, de wijk en lokale organisaties.
Door hun inzet wordt daarnaast bijgedragen aan voedselzekerheid aan de buurt. Buurtbewoners kunnen betaalbare biologische groenten dichtbij huis kopen en kinderen uit de buurt hebben een plek op de tuin om spelenderwijs kennis op te doen over de natuur en hun eigen duurzame voedsel. Ook kunnen buurtbewoners aansluiten bij activiteiten als het oogstfeest.
Wij maken gebruik van verschillende kanalen, zoals:
-Bewonersverenigingen
-Bewonersavonden die wij samen met de bewonersvereniging organiseren
-Buurthuizen en -kamers in de wijken waar we actief zijn
-Basisscholen
-Supermarkten
-Buurtkranten
-Welzijnsorganisaties in de buurt die te maken krijgen met de doelgroep, zoals gezondheidscentra
-Initiatieven als de Voedselbank of Resto van Harte
-Lokale gedrukte media
-Lokale radiostations
-Bijeenkomsten in het sociaal domein
Wij beschikken over een netwerk via Facebook en Instagram. Ook via onze partners wordt onze inzet met regelmaat besproken. We bereiken bewoners ook via Whatsappgroepen, zoals buurtapps. Of via sites als Nextdoor.
Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan je gegevens achter.