Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Initiatief op agenda

Status

Dit initiatief wordt besproken in de volgende adviesgroepvergadering.

Maandelijkse activiteiten van Repair Café Jeltje

Door: Robert Riede
7 mei 2025

Een activiteit waar buurtbewoners hun defecte spullen en textiel kunnen laten repareren door of met hulp van medebuurtbewoners

Sinds 2018 wordt elke 1e vrijdagavond van de maand Repair Café Jeltje georganiseerd in Buurtsalon Jeltje. Sinds het allereerste begin ben ik een van de organisatoren van Repair Café Jeltje. Samen met vrijwilliger Neeltje de Kler dienen we dit initiatief in voor een subsidie-aanvraag ten behoeve van het in stand houden van ons Repair Café. Beiden zijn we bewoners in Amsterdam Oud-West.
Samen met ca. 25 enthousiaste en deskundige vrijwilligers helpen we buurtbewoners met het herstellen van defecte spullen en textiel in Buurtsalon Jeltje. De avonden worden druk bezocht en we zijn inmiddels een goede bekende in onze buurt.
Per avond komen ca. 30 tot 60 bezoekers met evenzovele reparatieverzoeken. Het slagingspercentage van reparaties is 60 à 70%. Er wordt geen entreegeld gevraagd, maar de bezoekers zijn vrij om na de reparatie een vrijwillige donatie te geven.
Met onze activiteit bereiken we de volgende doelen:
1.       minder afval – we geven hiermee inhoud aan de beleidsdoelstellingen voor duurzaamheid  van de gemeente Amsterdam  “Uitvoeringsprogramma afval en grondstoffen 2020-2025” waarin de rol van repair cafés bij monde van Marieke van Doorninck wordt erkend; Buurtsalon Jeltje krijgt hierbij als incidenteel en decentraal circulair ambachtscentrum een duurzame rol in onze buurt. Wij werken effectief aan een veranderende mindset over afval, door met bezoekers het gesprek hierover aan te gaan.
2.       sociaal contact – verkleinen van eenzaamheid door een gezellige ontmoetingssfeer en ook het versterken van de sociale cohesie in de buurt; mede door de sterke rol van de Buurtsalon
3.       armoede bestrijding – laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen; onafhankelijk van wat ieder kan of wil bijdragen
4.       overdracht van kennis en vaardigheden – op het gebied van repareren; iedereen kan het leren; de vrijwilligers werken samen als een team
5.       mentaliteitsverandering – bijbrengen van een duurzaamheidsbewustzijn: "Weggooien? Mooi niet!"
6.       vraagbaak – via de website informatie geven over praktische zaken en van alles en nog wat over duurzaamheid.
7.       Reparatieformulieren – door deze in te vullen ontstaat een hulpmiddel voor de centrale organisatie Repair Café International om beleid te sturen zoals het recht op repareerbaarheid. 
Onderzoeksbijdrage – Tevens heeft Repair Café Jeltje zich gecommitteerd aan het in 2025 te starten onderzoek “Circular Society – Accelerating the Circular Transition” door het AMS-Institute 
Repair Café Jeltje timmert hard aan de weg voor haar publiciteit. Hierdoor vinden ook media hun weg voor interviews. Maandelijks vindt wel een interview plaats. Een leuk interview afgelopen jaar was voor het Gewilde Westen op het Salto-kanaal. 

Repair Café Jeltje heeft een eigen website beheerd door een webmaster die tevens enkele andere sociale media onderhoud zoals: Email, Instagram, Facebook en de app Nextdoor. Inmiddels hebben we  een flink namenbestand van volgers en geïnteresseerden. Ook worden we vermeld in de activiteitenkalender van Buurtsalon Jeltje en het Stadsdorp Vondel/Helmersbuurt.

In 2024 hebben enkele vrijwilligers van RC Jeltje de website: “repaircafe.amsterdam” gestart met daarin een agenda en een plattegrond van Amsterdam, waardoor het voor bezoekers en potentiële reparateurs veel eenvoudiger is geworden een repair cafe in elke Amsterdamse buurt te vinden.

Naast onze reguliere maandelijkse activiteiten bieden we ondersteuning aan diverse andere circulaire initiatieven, zoals het Ruilfestival in de Hallen (2x per jaar) en de Speelgoedruilbeurs eveneens in de Hallen (2x per jaar). 

In de afgelopen 2 jaar hebben we meegeholpen aan de oprichting van Repair Café Zonneplein en Repair Café Amstelhuis. Helaas is de oprichting van een Kids Repair Café in het ToekomsthuisWG geen succes gebleken. Een enkele keer worden we gevraagd voor een pop-up Repair Café in een bedrijf of onderwijsinstelling. In alle gevallen maken we dan reclame voor ons eigen initiatief en het wereldwijde fenomeen Repair Café.

Een bijzondere vermelding is dat we in 2024 intensief hebben meegewerkt aan de documentaire “The Repair Café” gemaakt door de Japanse videograaf Masato Sezawa. Deze documentaire is vertoond op het Amsterdams BuurtFilm Festival (ABFF) op 9 feb j.l. Door de goede naamsbekendheid van Repair Café Jeltje zullen het komende jaar zeker vaker dit soort aanvullende activiteiten plaatsvinden.

Al deze incidentele activiteiten leveren (ondanks herhaalde verzoeken) geen extra inkomsten, maar wel veel publiciteit. Door die publiciteit is Repair Café Jeltje een sterke spil geworden in het netwerk van Amsterdamse Repair Cafés.



Translate

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogte




Geef mij een nieuwe code

Annuleren