In juni zijn in West workshops met als rode draad 'een gezond-gelukkige leefstijl': yoga, creativiteit, dans, zang en gezonde voeding.
Samen met coördinator Chiquita Krook, yoga-lerares Marcia Donna, zangeres Ola Rud, ADHD-kenner/danser Jose Antonio, psycholoog/kunsttherapeut Eva Papastergiou en ikzelf, geluk- & gezondheidscoach Tess van Brummelen, geven wij een aantal workshops in stadsdeel Amsterdam West tijdens/over de Nederlandse week van de mentale gezondheid, van 2 t/m 8 juni 2025. Het liefst maken we er gelijk de Maand van de Mentale Gezondheid van!
De aankomende Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid staat in het teken van verknopen. Ontmoeten en ontknopen, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe perspectieven en verbindingen. Waar krijg jij een knoop van in je maag en kan je geen touw aan vast knopen? Hoe kunnen we die knopen met elkaar opnieuw ontwarren/ontwaren en elkaar weer weten te vinden? Is het tijd om knopen door te hakken? Dat en meer zal inspiratie zijn voor onze workshops die wij dan geven in die week!
Diepgaand leren ontspannen, vrijuit kunnen bewegen en lichamelijk lekker in je vel zitten zijn net zo heilzaam & belangrijk voor de mentale gezondheid als traditionele “praat-therapie”. Voeding, ontspanning & beweging zijn drie essentiële pilaren in een gezond-gelukkige leefstijl. Net als een kruk met 3 poten, is ieder van deze cruciaal als basis voor een gezond, gelukkig leven leiden. Om aandacht te besteden aan alternatieve vormen van zorg & therapie vieren we binnenin de Hallen, in de Kinkerbuurt en rondom het Westerpark in Amsterdam West binnenkort in juni de week/maand van de mentale gezondheid. We bieden samen een breed scala aan soorten evenementen aan die op elkaar aansluiten wat betreft onderwerp. Zo is er beweging/ontspanning (yin yoga), creativiteit (kunstzinnige therapie), mental coaching (adhd-”spoedcursus”), dans, zang (singing circle), en neem ik voornamelijk voeding voor mijn rekening.
Workshop 1: Yin Yoga met Marcia Donna
Marcia Donna, een ervaren yogadocente, inspireert met yogafilosofie, poëzie en de wijsheid van de natuur. Ze ziet yoga als een pad van innerlijke transformatie dat helpt je kompas te vinden voor een gezond, vervullend leven. In haar lessen biedt ze elke student persoonlijke, liefdevolle en geduldige begeleiding.
Deze rustige yin yoga workshop verdiept zich in de filosofie achter yoga en laat zien hoe deze bijdraagt aan je mentale welzijn. Het helpt je opnieuw verbinding te maken met jezelf en brengt rust in je hoofd en lichaam.
Workshop 2: Cirkel Zingen met Ola Rud
Ola Rud is een jazz- en soulzangeres uit Amsterdam, geboren in Oekraïne. Ze begon als radiohost in Kyiv, waar haar lage stem miljoenen luisteraars bereikte. In 2024 startte ze haar studie bij jazzzangeres Astrid Seriese. Ola brengt stijlen samen en deelt muziek op haar eigen, verbindende manier.
Tijdens cirkel zingen nodigt ze je uit om samen te zingen — zonder oordeel. Zingen maakt je blij, ontspant je lichaam en verbindt je met anderen. Melodie, ademhaling en ritme brengen rust en energie. Zingen doet goed, van binnen en van buiten.
~> Als deel van een serie met de hier bovengenoemde anderen zal ik ook een workshop-les voorbereiden.
Workshop 3: Brein-darm verbinding met Tess & co
Ik ben gecertificeerd therapeutisch coach en leefstijlcoach, en personal trainer in opleiding. Bij die laatste studie is naast fitness-instructie ook voedingsleer deel van het programma. Als leefstijlcoach werk ik dagelijks met beweegplannen en voedingsadviezen, o.a. om groepen met co-morbiditeit op langdurige, gelukkige, gezonde wijze te helpen afvallen, zonder terugval. Als therapeutisch coach begeleid ik bij het psychologische proces. Vanuit deze achtergrond combineer ik dus altijd mentale gezondheid met lichamelijke gezondheid.
Inmiddels is bewezen dat bepaalde bacteriën minder aanwezig zijn bij mensen met overgewicht/obesitas. Ook zijn deze minder actief in de darmen van mensen met psychische klachten, zoals depressie. Onze darmen worden vaak ook wel ons 2e brein genoemd, niet gekscherend maar omdat onze beslissingen deels daadwerkelijk daar ontstaan en uit voortvloeien. Een gezond microbioom (de verzameling van alle micro-organismen die het menselijk lichaam bevolken) en een gezonde darmflora zijn dus in essentie belangrijk voor zowel lichamelijke als mentale gezondheid!
Zelf zal ik een introductie geven op het thema brein-darm verbinding, waarbij we dieper ingaan op de topics probiotica, prebiotica, antibiotica, bacteriën van nature aanwezig in ons lichaam, brein-gezondheid, darmgezondheid, eventueel hormoonhuishouding, biologische voeding, en specifieker het gezondheidseffect van gefermenteerd voedsel als kimchi, kefir, kombucha, tempeh.
Ik nodig professioneel chefkok Iris van Melsen uit om te komen vertellen over de gezondheidsvoordelen van kimchi en zij geeft een mini-workshop do-it-yourself zelf thuis kimchi maken, met ter plekke proef-gelegenheid van haar voorbereide kimchi en de ingrediënten waaruit deze is opgebouwd. Ook neemt zij een voorraadje mee van vooraf geprepareerde kimchi in kleine weckpotjes die alle deelnemers mee naar huis mogen nemen. Daarnaast mogen we genieten van het vat vol kennis van samenwerkingspartner, gastspreker & fermentatie-expert Tex Dissen (eigenaresse van lokale start-up Studio Fermentex aan de Groen van Prinstererstraat 100H), tevens de locatie waar onze workshop plaatsvindt.
Verder vraag ik een specialist in biodynamische landbouw voor een kort informatief uitleg-praatje in interview-stijl over het belang van duurzame landbouw voor de natuur én ons lichaam, dat wil zeggen enerzijds het waarborgen en behouden van de bron & oorsprong van ons voedingssysteem en anderzijds de positieve invloed van biodynamisch eten op onze gezondheid.
Een avond zeer de moeite waard met meerdere interessante invalshoeken & plezierige perspectieven dus: daar waar mentale gezondheid, lichamelijke gezondheid, menselijke verbinding, vermaak via voeding, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid samenkomen én hand in hand gaan!
Praktisch
Wij verwachten minimaal 15 deelnemers per workshop, echter zijn meer natuurlijk tevens welkom. De activiteiten maken we bekend via de voor de buurt bekende communicatiekanalen, zoals Nextdoor, Facebook etc. Alsmede ontwerpen we echte A3-posters om te verspreiden en op te hangen door heel Oud-West heen, met name in de Buurtkamers, Buurthuizen (zoals de Havelaar en de Koperen Knoop) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA de Hallen / Staatsliedenbuurt). Ook zullen we digitale flyers en sociale media toevoegen aan onze marketing-strategie, aangezien wij allen ons eigen netwerk uiteraard kunnen aanboren om ook op te komen dagen voor Oud-West. Tot slot is mond tot mond reclame altijd inzetbaar en kondigen we onszelf aan op websites (bijvoorbeeld die van de Hallen), in buurtkranten en via organisaties die zich bezighouden met het thema Gezondheid, zoals Thrive. Ons streven is om zo veel mogelijk alles aan te bieden in de officiële Nederland-breed-erkende en gevierde week van de mentale gezondheid, maar mocht dat niet lukken in verband met tijdsdruk, budget-limieten, latere toekenning van subsidie of andere externe omstandigheden en factoren die mee zouden kunnen spelen, dan zullen we het conceptplan alsnog gaan uitvoeren verderop in juni om deze gehele maand het idee te bevorderen in de buurt, dat wij onze Mentale Gezondheid op allerlei alternatieve wijzen positief mogen/kunnen beïnvloeden om onszelf en elkaar te doen stralen! We transformeren 2025 tot het Jaar van de Mentale Gezondheid! ;)
Mentale gezondheid is belangrijk; heel veel mensen worstelen daar op dit moment mee, ook als je kijkt naar de staat van de wereld, zoals de huidige ellenlange wachtlijsten voor een psychiatrische behandeling. De realiteit is dat hier nog te weinig aandacht voor is, terug te zien in dat er schrijnende tekorten aan figuurlijke ruimte én letterlijke fysieke plekken in de stad voor zijn. Als inwoners van Amsterdam én buurtbewoners van stadsdeel West voelen en ervaren wij als initiatief-indieners dit zelf ook.
Ons initiatief dient ter alternatief én preventie. We bieden mensen de mogelijkheid om lekker & leuk mentaal/lichamelijk bezig te zijn, en om elkaar daar te ontmoeten. Uiteindelijk is het doel om met alle initiatiefnemers een community te vormen, vaker bijeen te komen, de krachten bundelen, zodat mensen ons steeds weer weten te vinden en kunnen aansluiten als ze daar behoefte aan hebben. We zullen aansluiting zoeken bij steeds meer professionals in de buurt, om zo deze gemeenschap te doen groeien en bloeien – en het contact tussen bewoners in West exponentieel te vermenigvuldigen. Door meermaals zoiets te organiseren, bereiken we een bredere doelgroep en stimuleren wij duurzame verbindingen en connecties. Dit is onze blijvende bijdrage aan de Amsterdamse buurt West. Ik, Tess, woon er zelf met veel gelukzaligheid aan het Hugo de Grootplein. Daarom dien ik dit initiatief & plan in enerzijds vanuit mijn werk-achtergrond & professionaliteit, maar idem dito anderzijds als ‘gewone’ actief betrokken buurtbewoner met een hart voor Amsterdam, in het bijzonder Oud-West.