We maken een film die de bewoners van Oud-West beweegt met elkaar na te denken over het belang van een zorgzame buurt.
Wilma Kuijvenhoven is fotograaf, regisseur en cameravrouw. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en volgde een opleiding tot cameravrouw bij de NOB in Hilversum. Zij maakte diverse documentaires, waarin de sociale kant van Architectuur wordt belicht door verhalen te koppelen aan een locatie. Deze films worden op TV, in musea en op binnen- en buitenlandse filmfestivals vertoond. Sinds 1984 woont en werkt zij met veel plezier in de oude oogkliniek van het voormalig Wilhelmina Gasthuis.
Dorothée Meddens is visueel kunstenaar en maakt documentaires over gemeenschappen in verandering, foto’s en video-installaties voor speciale lokaties. Met journalist Stephan Rathgeb maakt ze reportages voor het onderzoeksprogramma 10vor10 van de Zwitserse zender SRF. Tevens geeft zij filmworkshops op scholen in het kader van burgerschap. Zij studeerde aan de HKU en woont en werkt sinds 1988 met veel plezier in de voormalige Lettergieterij Tetterode.
In de buurt wonen we dicht op elkaar, maar veelal kennen we elkaar niet en durven we elkaar ook moeilijk aan te spreken. Steeds meer mensen wonen alleen en het aantal ouderen blijft groeien. Het feit dat er flink bezuinigd wordt op de formele zorg en het beleid erop gericht is, dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, roept de vraag op wat is er nodig is om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen. De vraag staat centraal op welke manier we de verbondenheid onderling kunnen vergroten, zodat we naar elkaar willen en kunnen omkijken. Het Stadsdorp VondelHelmers zet zich al jaren in om van Oud-West een zorgzame woonbuurt te maken en is een luistercampagne gestart. Een aantal bewoners werd uitgenodigd om met elkaar te praten over zorg voor de buurt: Zijn we zelf bereid hulp te bieden of te vragen? Hoe tonen we ons medeleven? Wat drijft ons om te helpen? Wat speelt er in de buurt? Waar loopt men tegen aan? Waar ligt de grens? Uit die bijeenkomsten bleek, dat de vraag over hulp bieden en hulp vragen bij de meesten bewoners een heikel thema is. Men schaamt zich om hulp te vragen en wil er liever niet over nadenken. De bijeenkomsten bleken zeer nuttig en het aankaarten van het probleem hoogstnoodzakelijk. In de komende jaren zal het aantal ouderen en alleenstaanden immers alleen maar toe nemen.Voor de film vragen we mensen uit verschillende leeftijdsgroepen en met diverse achtergronden naar hun ervaringen, drijfveer en gevoelens om wel of geen hulp te bieden of hulp te vragen aan mensen in de buurt. Op deze manier stelt de kijker zichzelf ook vragen: ‘Zou ik dat ook zo doen, waar liggen mijn grenzen, op wie kan ik rekenen en kunnen anderen op mij rekenen en hoe organiseer ik dat?’ Tijdens de luistercampagne werd al snel nagedacht over een bredere aanpak in de buurt. Daarom staat een eerste grote bijeenkomst met bewoners gepland op 13 mei in Lab111, waar de film vertoond zal worden. Zowel bij de filmvertoning als bij de opnamen is er sprake van de inzet van vrijwilligers vanuit het stadsdorp en de buurt.
De film die wij met en voor de buurtbewoners maken is een instrument om mensen bij elkaar te brengen. Op deze manier wordt de problematiek van een zorgzame buurt aan de kaak gesteld met als doel mensen over de drempel te helpen om buren aan te spreken, te leren kennen en de cohesie te bevorderen. Tijdens de interviews ligt het accent inhoudelijk op het persoonlijk vlak. Wij hebben gekozen voor opnames in de studio zodat de focus op vraag en antwoord gericht blijft en de aandacht niet afgeleid wordt door persoonlijke omgevingen. Door middel van medium en close beelden van de buurtbewoners in een rustige omgeving zal de kijker zich kunnen identificeren met de geïnterviewden en zo doende direct met de problematiek worden geconfronteerd. Hierdoor ontstaat een zo volledig mogelijk beeld van de verschillende ervaringen, drijfveren en opvattingen in de buurt. De kijker vraagt zichzelf af: ‘Zou ik dat ook zo doen, waar liggen mijn grenzen, op wie kan ik rekenen en kunnen anderen op mij rekenen en hoe organiseer ik dat?’ Tussen de vragen door worden filmische portretten van de mensen getoond die zijn geïnterviewd in de vorm van close-ups. De sfeervolle straatbeelden uit de buurt van spelende kinderen, mensen op bankjes in het plantsoen, fietsers, winkelende mensen, maken duidelijk, dat het om het Oud-West gaat. Deze beelden worden begeleid door muziek. Dit biedt de gelegenheid aan de kijker het voorafgaande tot zich door te laten dringen en zichzelf vragen te stellen.
Tijdens de presentatie van de film op de Bijeenkomst voor Buurtbewoners op 13 mei in Lab 111 worden 70 mensen verwacht.
De problematiek van een zorgzame buurt blijft de komende jaren een actueel hangijzer. De film zal daarom worden ingezet bij verschillende gelegenheden en op diverse plekken in de buurt. Ook zal hij worden vertoond op de website van Stadsdorp Vondel/Helmers. https://stadsdorpvondelhelmers.nl/vh
Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe fase van start gaat? Laat dan je gegevens achter.