logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Feest de eenzaamheid eruit

Ozlem Bayar
07-04-2022 09:25 | Sociaal | Vondelparkbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken

Dit initiatief is besproken in de adviesgroepvergadering. Er zal binnenkort een reactie van de adviesgroep volgen.

Budget toegekend


In mei willen we met de bewoners uit oud-west de eenzaamheid eruit feesten.

Wie

Stichting Raad is Daad is een unieke vrijwilligersorganisatie die sinds 2017 bestaat. De stichting bestaat uit een groep betrokken bewoners uit Amsterdam die kwetsbare medebewoners wil helpen om zelfstandiger en zelfredzamer te worden bij het regelen van hun financiële en administratieve zaken.

De stichting biedt bewoners trainingen en ondersteuning bij verschillende taken en vragen, zoals financiële kwesties, ordenen van de administratie, aanvraag doen bij de gemeente of bellen naar instanties. Waarnodig begeleidt de stichting bewoners naar andere officiële instanties, zoals de schuldhulpverlening en jeugdbescherming. Het betreft zaken en materie die voor deze groep kwetsbare bewoners lastig is. Met deze aanpak helpt de stichting haar bewoners om zich niet te schamen, maar over te gaan op handelen om hun eigen positie te verbeteren. Zo draagt de stichting haar steentje bij om armoede zichtbaar te maken in de Amsterdamse wijken. Hiermee wil de stichting bereiken dat mensen uit de armoede en het sociaal isolement komen, en weer gaan participeren in de maatschappij.

Wat

De vaak uitzichtloze situatie waar bewoners inzitten kan verstikkend en verlammend werken. De organisatie staat daarom open voor iedereen, maar is sterk in het bereiken van bewoners met een migratie-achtergrond. Dit komt omdat de stichting werkt met vrijwilligers met een multiculurele achtergrond en daarmee bewoners in de eigen taal verder kunnen helpen. De stichting heeft de afgelopen vijf jaar 8000 bewoners geholpen in Amsterdam en heeft ontdekt dat de meerderheid te maken heeft met multi-problematiek. Het betreft vaak gezinnen, waarin psychische problemen, schulden en kinderen met een achterstand op school de thuissituatie domineert. Zij voelen zich in de steek gelaten door de overheid. Voor deze mensen is de drempel te hoog geworden om zelfstandig naar de overheid te stappen als ze hulp nodig hebben, voornamelijk vanwege de taalbarrière en de angst voor de maatregelen van de overheid. De stichting is vertrouwd, kleinschalig, en met een huiskamer gevoel. Hier ben je geen nummer. De stichting brengt goed in kaart wat er écht nodig is om deze bewoners te helpen.

We willen 100 kwetsbare eenzame vrouwen uitnodigen om hen samen te brenegen zodat ze het saamhorigheidsgevoel kunnen voelen, proeven en waarnemen. Deze vrouwen snakken naar een momentje voor hunzelf, even uit het huis. Even lekker gezellig samen eten en gezellig doen. Dat zorgt dat hun eenzaamheid en zorgen even worden vergeten.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 1.450,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.