logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Groene keukens buurtexpositie+ eetverhalentafels Borgerbuurt

Vera de Jong
12-08-2021 15:14 | | Borgerbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend

Dit initiatief heeft goedkeuring van de adviesgroep! De indiener kan subsidie aanvragen om het project te realiseren. Uitspraak van de adviesgroep: Beste Vera, het aangevraagde budget (€1.385) is toegekend aan je initiatief. De adviesgroep vind het een leuk en interessant initiatief voor de buurt. Verdere opmerkingen waren: dat er geen eigen bijdrage gevraagd wordt aan de deelnemers. dit is wel gebruikelijk. Neem deze overweging mee bij een volgende aanvraag. Bij een eigen bijdrage van een paar euro wordt je aanbod niet minder toegankelijk, zo vond men. Verder merkte ik op dat het bevestigen van zeilen aan bomen niet mag en verzocht ik je om te zoeken naar een alternatief. Misschien kan er een partytent worden geleend bij Combiwel. Verder is de suggestie meegegeven om verbinding te zoeken met de Burendag in september.Buurtexpo over duurzame eetgewoonten, rituelen en recepten van buurtgenoten op het NB-Plantsoen + 3 eetverhalentafels.

Wie

Wij zijn Myrthe en Vera, twee bewoners uit Amsterdam West. Komende maanden verzamelen we met buurtgenoten onderling allerlei verborgen duurzame eetgewoonten, skills en recepten in de Borger/Kinkerbuurt. Dit zijn oa. tuinders en directe omwonenden van Het eetbare Plantsoen en jongeren uit de buurt. In samenwerking met een aantal handige creatieve makers uit de buurt maken we een kleinschalige levende expositie waarin alles wat in de buurt leeft en rondom eten in de relatie met de natuur zichtbaar wordt gemaakt. De Groenkiosk op het Nicolaas Beetsplantsoen is de thuisbasis van deze buurtexpositie. We werken zo veel mogelijk met hergebruikte materialen. De expositie zal 6 weken zichtbaar zijn en continue worden aangevuld met opbrengsten uit de buurt. In september zal de expositie worden geopend en eind oktober wordt de expositie afgesloten met 3 eetverhalentafels. Doel van het project is om bredere, meer diverse perspectieven op duurzaam eten in de buurt te ontdekken en zichtbaar te maken. Dit buurtbudget vragen we specifiek aan om de levende expositie en de dialoogtafels te realiseren (materialen + vrijwilligersvergoedingen). Via de regeling ‘integraal maatschappelijk initiatief’ hebben we reeds financiering ontvangen voor o.a. het begeleiden van verzamelaars en voor de inrichting van de Groenkiosk.

Afbeelding: moodboard referentieprojecten ter inspiratie.

Wat

Buurtbewoners van alle leeftijden inspireren en kennis laten maken met bekende en onbekende duurzame eetgewoonten, rituelen en recepten.

We gaan ervanuit zo'n 250+ mensen in de buurt te bereiken met de expo (langslopen, iets erover lezen in buurtkrantje of facebook), 30 mensen deelnemen aan de 3 eetverhalentafels, en met zo'n 6-10 mensen in de buurt actief samen te werken (makers, hosts).

Doelstellingen:
1) Culturele activiteit op het plantsoen (cultuur, recreatie)
Bewoners worden uitgenodigd en begeleid in het doen van kleinschalige creatieve interventies rondom eten in de eigen buurt.

2) Verbinding tussen bewoners in de buurt (sociale cohesie bevorderen)
Vergroten van verbinding tussen buurtbewoners, door van elkaar te leren, en samen te creëren.
Eten als verbindend thema tussen oa. Bellamybuurt Zuid. Borgerbuurt en WG terrein (Verdiepen van overeenkomsten ipv. tegenstellingen/segregatie buurten).

3) Educatie: lokaal en gezond eten (gezondheid)
Vergroten van trots en zeggenschap van bewoners over hun eet-gebruiken en de waarde die ze hiermee kunnen leveren aan hun omgeving. (her)Activeren van praktische skills van bewoners die bijdragen aan een sociale en duurzame buurt en stad.

Totale kosten van initiatief:

€ 2.135,00

Toegekend buurtbudget:

€ 1.385,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

U kunt ook inloggen of registreren om onder uw account een reactie te plaatsen:

Inloggen of registreren

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.