logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Sportkist op het Da Costaplein.

Igor de Graaf
18-07-2021 00:25 | | Da Costabuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget niet toegekend

Het initiatief heeft geen budget gekregen. Uitspraak van de adviesgroep: Beste Igor, het door jou aangevraagde budget bij de adviesgroep is helaas niet toegekend. Men vindt dat het om heel veel spullen gaat. Er zijn met name zorgen over de (on)veiligheid van het gebruik van de materialen zonder toezicht en beheer. De spullen kunnen betrekkelijk gemakkelijk verdwijnen. Verder zijn er genoeg sportscholen in de buurt die tegen een betaalbaar tarief binnen- en buiten lessen aanbieden en waar je ook een abonnement kunt nemen. De aanvraag wordt dus niet toegekend vanwege het te vrijblijvende karakter van gebruik van de kist, de hoeveelheid spullen, de (on)veiligheid voor potentiële gebruikers en het gebrek aan toegevoegde waarde. Jammer dat ik je niet anders kan berichten, maar dit is het oordeel van de Adviesgroep. Vriendelijke groet, Henny de KokVeilig (Coronaproof) buitensporten met professioneel sportmateriaal voor buitenfitness.

Wie

Ik ben Igor de Graaf (sporttrainer) en verzorg al ruim 15 jaar sportlessen voor organisaties en particulieren. Ik heb diverse opleidingen gevolgd m.b.t. sport en gezondheid, zoals: Fitvak A & B, Gewichtsconsulent, Sportmassage, NIPED preventieconsulent etc.
De Coronapandemie heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om gezond en fit te zijn. De “lock downs” dwongen buurtgenoten en mij om buiten te sporten. Deze buitensporttrend zal zeker nog doorzetten, met name onder mensen die het binnensporten nog steeds als onprettig en/of onveilig ervaren.

Het idee is dat buurtbewoners lid kunnen worden van de sportkist en zich voor gebruik via een online reserveringsysteem kunnen aanmelden. Het lidmaatschap zal tegen een kostendekkend (geen winst) en zo laag mogelijk tarief aangeboden worden, zodat de kist:
- onderhouden wordt
- materialen vervangen / aangeschaft kunnen worden
- een online boekingssysteem gefinancierd kan worden

De kist dient natuurlijk wel beheerd te worden. Het beheer wil ik graag doen. Ik woon aan het plein en ik heb direct zicht op de kist vanuit het raam. Daarnaast werk ik veel in en rondom het huis en ben ik snel aanspreekbaar. Ook de samenwerking met Buurtkamer Costa & Co biedt mogelijkheden om sport-/ spel en leefstijlactiviteiten voor de buurt op te zetten. Daarnaast wil ik de sportkist onder de aandacht brengen bij zorgverleners: huisartsen, dietisten etc.
De kist is inmiddels voor 99% af en in principe gebruiksklaar.

Wat

Het algemene doel van de sportkist is om samen met buurtgenoten buiten te sporten, ongeacht niveau of leeftijd. Het is belangrijk dat alle leeftijden met elkaar in contact blijven komen en elkaar inspireren.

Specifieker wil ik de sportkist onder de aandacht brengen bij 50+, omdat deze groep
extra op haar gezondheid moet letten en al kwetsbaarder wordt. Ook buurtgenoten die vanwege gezondheidsredenen niet binnen willen/ kunnen sporten wil ik bereiken.

Van de 4660 bewoners is 36,5% ouder dan 45 jr. Het streven is om gemiddeld 50 sportkistleden te werven:
30 gebruikers (0.65%) > 45jr+
20 gebruikers (0.45 %)< 45jr

De sportkist biedt de mogelijkheid om laagdrempelig:
- professioneel sportmateriaal te gebruiken
- sportlessen en diverse trainingsvormen onder begeleiding aan te bieden, hiermee de variatie en kwaliteit van het (zelf) buitensporten te verhogen

Voordelen van buitensport:
- verbroedert, is leuker, stimulerend en je houdt het langer vol
- kan zowel in groepsvorm als “indvidueel-gezamenlijk”, nl.: samen met anderen op je eigen niveau je training afwerken
- goede ventilatie van het lichaam met buitenlucht, kleinere kans op besmettingen via lucht overdraagbare ziektekiemen.
- temperatuurswisselingen zijn goed voor het metabolisme & immuunsysteem
- kwalitatief leren bewegen zonder gebruik van dure en ingewikkelde fitnessapparaten.
- door schermwerken verblijven wij te veel in binnenruimtes met overwegend slechte luchtcondities en te weinig zonlicht en bladgroen.

Totaal aangevraagd buurtbudget:

€ 2.385,91

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.