logo
Gemeente
Amsterdam

Buurtbudget Oud-West

Kinderboekenweekproject WG Kunst Yvonne Jagtenberg

Rozé van Leemput
24-05-2021 12:35 | | Helmersbuurt

Status

Initiatief ingediend
Initiatief op agenda
Initiatief besproken
Budget toegekend
Gerealiseerd

Dit initiatief heeft subsidie ontvangen en is uitgevoerd!Tentoonstelling en kunsteducatieve workshops in kader van de Kinderboekenweek 2021 met illustrator Yvonne Jagtenberg

Wie

WG Kunst is een culturele organisatie in Amsterdam Oud West (Wilhelmina Gasthuisterrein) die inmiddels 24 jaar bestaat. WG Kunst organiseert tentoonstellingen met daaraan gekoppeld kunsteducatie, voor de buurt en voor de stad. Sinds 2010 wordt elk jaar een tentoonstelling rond het thema van de Kinderboekenweek georganiseerd. Ongeveer 70 schoolklassen bezoeken deze tentoonstelling en krijgen een workshop. Dit jaar staat Yvonne Jagtenberg, winnaar van o.a. de Gouden Penseel 2019 én 2020, centraal. Zij is kinderboekenillustrator én kinderboekenschrijver. Van beide prijswinnende boeken wordt een ruime selectie originele tekeningen getoond en zij maakt een wandschildering. Ook transformeert zij de ruimte met een lijnenspel op de muren, waardoor veranderende perspectieven binnen de tentoonstelling ontstaan.

Voor het Kinderboekenweekproject zijn de scholen uit de buurt vaste 'partners' van WG Kunst. Er bestaat bij de scholen in de buurt grote behoefte aan en belangstelling voor een kunstproject als dit.

Wat

Wij willen het werk van Yvonne Jagtenberg aan een breed publiek laten zien. Veel buurtkinderen zullen de tentoonstelling in schoolverband en/of individueel bezoeken. De ervaring leert dat ook veel (groot) ouders, gestimuleerd door de ervaring van hun kinderen, de tentoonstelling komen bekijken. WG Kunst wil laten zien hoe bijzonder illustraties in kinderboeken eigenlijk zijn. Met het tonen van Jagtenbergs originele tekeningen, in een door haar gecreëerde omgeving, wordt dit doel bereikt.

Het thema van de Kinderboekenweek is 'Beroepen' onder het motto 'worden wat je wilt.' Kinderen kunnen dromen en fantaseren over wat ze later willen worden. De titel van de tentoonstelling 'Je bent het al!' wil benadrukken dat elke kind op dit moment al helemaal goed is: alles is (latent) aanwezig. Later kun je natuurlijk een beroep kiezen dat je als een handschoen past. Zo is Yvonne Jagtenberg Kinderboekentekenaar/ schrijver geworden.

Het Kinderboekenweekproject van WG Kunst is belangrijk, omdat het als maatschappelijk relevant thema veel aandacht krijgt in de media en op de scholen in lesverband wordt behandeld. Door de interactieve rondleiding binnen de tentoonstelling en het uitvoeren van de lesopdracht wordt de beleving van het onderwerp verdiept. De leerlingen worden uitgedaagd om zichzelf op een beeldende manier in het thema in te leven en hieraan uitdrukking te geven.
Veel buurtbewoners worden via-via op de tentoonstelling geattendeerd en komen deze dikwijls gezamenlijk bezoeken.

Totale kosten van initiatief:

€ 7.000,00

Toegekend buurtbudget:

€ 5.000,00

Wat vindt u?

"Had je ook al gedacht aan..."
"Ik wil graag helpen met..."
"Ik steun dit initiatief, want..."
"Maar hoe zit het dan met..."
We ontvangen graag reacties van buurtbewoners!
Reageer

Delen

Reacties

Nog geen reacties

Login of registreer om te kunnen reageren.

Om te stemmen moet u ingelogd zijn.